Erciyes Üniversitesi veteriner fakültesi öğrencilerinin başarı durumlarına etki eden faktörler
Factors affecting the success of Erciyes University veterinary faculty students
- Tez No: 765348
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Erciyes Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Mezun Öğrenciler, Chaid Analizi, Chaid Analysis, Erciyes University, Faculty of Veterinary Medicine, Graduate Students
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun olan öğrencilerin akademik başarıları üzerinde etkili olan faktörler Chaid analizi yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışma verilerini 2010-2021 eğitim-öğretim yılları arasında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun olan 747 öğrenciye ait kayıt bilgileri, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı ve Bilgi İşlem Daire Başkanlıklarından temin edilmiştir. Elde edilen veriler içinden gerekli bilgileri sağlamayan gözlemler çıkarıldıktan sonra 386 öğrenciye ait olan verilerin analizleri yapılmıştır. Öğrencilerin cinsiyet, bölgeler, doğum yeri, baba mesleği, anne mesleği, lise türü, ÖSYM puanı, Türkiye geneli sıralama, üniversiteye giriş yaşı, kayıt şekli, tercih sırası, tercih öncelik, eğitim süresi, doğum yılı, lise diploma notu gibi faktörler dikkate alınmıştır. Mezun öğrencilerin %19.7'sinin bayan; %83.3'ünün erkek olduğu, % 5,4'ünün Doğu Anadolu Bölgesi'nden, %42'sinin İç Anadolu Bölgesi'nde yaşadıkları belirlenmiştir. Baba mesleğinin % 22'8'inin serbest memur, % 0,3'ünün doktor olduğu, annelerinin % 84'2 sinin ev hanımı, %1.6'sının serbest meslekle uğraştığı belirlenmiştir. Uygulanan Chaid analizi sonucunda elde edilen modele göre, lisans mezuniyet başarı puanı üzerinde etkili olan faktörler; eğitim süresi, tercih önceliği ve ÖSYM puanı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the factors affecting the academic success of the students who graduated from the Faculty of Veterinary Medicine of Erciyes University were investigated by using the Chaid analysis method. Registration information of 747 students who graduated from Erciyes University Faculty of Veterinary Medicine between the 2010-2021 academic years were obtained from the Registrar's Office and the Department of Information Processing. After removing the observations that did not provide the necessary information from the obtained data, the data of 386 students were analyzed. Factors such as gender, regions, place of birth, father's occupation, mother's occupation, high school type, ÖSYM score, Turkey-wide ranking, collage starting age, registration type, preference ranking, preference priority, education period, year of birth, high school diploma grade were taken into consideration. 76 of the graduate students are female; It was determined that 310 of them were male, 5.4% lived in the Eastern Anatolia Region and 42% lived in the Central Anatolia Region. It was determined that 22.8% of fathers were self-employed, 0.3% were doctors, 84.2% of their mothers were housewives and 1.6% were self-employed. According to the model obtained as a result of the applied Chaid analysis, the factors affecting the undergraduate graduation success score are; The duration of education has been determined as preference priority and ÖSYM score.