Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne getirilen hayvanların uyum analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of animals brought to Erciyes University Veterinary Faculty Training Reserach and Application Hospital by correspondence analysis
- Tez No: 617689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTAÇ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Erciyes Üniversitesi, Hayvan Hastanesi, Uyum Analizi, Veteriner, Erciyes University, Animal Hospital, Correspondence Analysis, Veterinary
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi kliniklerine 2013–2016 yılları arasında getirilen 9064 adet hayvanın türü, hayvanın yaşı, hayvanın cinsiyeti, hayvanın geldiği bölge, hayvanın geldiği mevsim, hayvanın geldiği klinik, hayvanın geliş sebebi ve uygulanan tedavisi olmak üzere 8 değişken yönünden tanımlayıcı istatistikler, çapraz tablolar ve uyum analizi yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma bulgularına göre Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine 2013–2016 yılları arasında gelen hastaların sayısı yıllara göre artış göstererek 2016 yılında 4043'e ulaşmıştır. Gelen hastaların tamamına yakını (%95,3) Kayseri'den, %2,1 i Nevşehir ve geri kalan kısmı ise çevre illerdendir. Gelen hastaların % 50,5'i İç Hastalıkları, %41,2'si Cerrahi kliniğine geldiği belirlenmiştir. Uyum analizi sonuçlarına göre; kliniklere, yaşlı (5 yaş ve üzeri) hayvanların büyük çoğunluğu genel durum bozukluğu şikayeti ile, genç (1-5 yaş) ve yavru (0-1 yaş) hayvanların ise aşı yaptırılmak amacı ile getirildiği tespit edilmiştir. Ayrıca hastaların İç Hastalıkları kliniğine aşı için, cerrahi kliniğine operasyon için başvurulduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the descriptive statistics of 9064 animals which were brought to Erciyes University between 2013 and 2016 were analyzed in terms of 8 variables: species, age of the animal, region of the animal, season of the animal, clinic of the animal, reason of arrival and treatment of the animal, cross-tables and compliance analysis. According to the obtained data, the number of patients who brought to Erciyes University Veterinary Faculty Animal Hospital between 2013 and 2016 increased by years and reached 4043 in 2016. Almost all of the patients (95.3%) were from Kayseri, 2.1% from Nevşehir and the others from neighboring provinces. It was determined that 50.5% of the patients brought to the Internal Medicine Department and 41.2% brought to the Surgery Clinic. According to the results of correspondance analysis; while the most of mature animals (5 years and older)were brought due to general situation disorder, it was determined that adult (1–5) and young (0–1) animals were brought for vaccination. Also, it was detected that the animals were brought to the Internal Medicine clinic for vaccination and the surgical clinic was apply for surgery. Also, it was found that the animals were brought to the Internal Medicine clinic for vaccination and the surgical clinic for surgery.