Üniversite öğrencileri ve çalışanlarının köpekler hakkındaki davranış ve tutumları
Behaviors and attitudes of university students and staff towards dogs
- Tez No: 999721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hayvan Refahı, İnsan-Hayvan Etkileşimi, Köpek, Sahipsiz Köpek, Sorumlu Sahiplik, Animal Welfare, Dog, Human-Animal İnteraction, Responsible Ownership, Stray Dog
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'deki üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personel ile öğrencilerin köpeklere ve özellikle sokak köpeklerine yönelik tutumlarının, davranış kalıplarının ve sahiplenme eğilimlerinin bütüncül bir yaklaşımla incelemesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırma, Erciyes Üniversitesi merkezli olmak üzere, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgelerinde veteriner fakültesi bulunan sekiz üniversiteden (Erciyes, Selçuk, Afyon Kocatepe, Aydın Adnan Menderes, Kafkas, Hatay Mustafa Kemal, Bursa Uludağ ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi) toplam 1033 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgiler, genel tutumlar, sahiplenme süreçleri, bakım-besleme rutinleri ve sosyal etkileşimleri içeren yapılandırılmış bir anket formu kullanılmıştır. Veriler, 2024-2025 yılları arasında yüz yüze ve çevrimiçi yöntemlerle toplanmış olup; analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Ki-Kare, Kruskal-Wallis, Spearman Korelasyonu ve Lojistik Regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların %55,57'si kadın, %44,43'ü erkektir ve çoğunluğu (%84,80) 18-25 yaş aralığındaki öğrencilerden oluşmaktadır. Katılımcıların %51,21'i sokak köpeklerine karşı“seviyor ve korkmuyorum”tutumunu sergilerken, %23,43'ü sevmesine rağmen korktuğunu belirtmiştir. Cinsiyet ve yaş değişkenleri tutumlar üzerinde belirleyici olmuş; kadınların ve gençlerin daha empatik ve korumacı, erkeklerin ve ileri yaş gruplarının ise daha güvenlik ve risk odaklı bir yaklaşım sergilediği saptanmıştır. Hâlihazırda köpek sahipliği oranı %18,59 olarak tespit edilmiş, sahiplenme motivasyonunda“arkadaşlık”(%47,24) ilk sırada yer almıştır. Ancak, sahipli köpeklerin kısırlaştırma oranının (%27,65) düşüklüğü ve profesyonel eğitim eksikliği, katılımcıların yüksek duygusal farkındalıklarına rağmen bilimsel temelli refah uygulamalarında yetersiz kaldıklarını göstermiş ve literatüre“bilgi-eylem farkı”olarak katkı sunmuştur. Ayrıca, sahipsiz köpeklerin toplumdaki yerine ilişkin algının, güvenlik endişeleri nedeniyle olumsuz eğilim gösterdiği belirlenmiştir.Sonuç olarak, üniversite topluluğunda hayvan sevgisi yüksek olmakla birlikte, bu duyarlılığın sürdürülebilir ve sorumlu sahiplik uygulamalarına dönüşmesinde önemli eksiklikler bulunmaktadır. Hayvan refahının sağlanması ve sokak hayvanı sorununun çözümü için kampüslerde bilimsel temelli farkındalık eğitimlerinin artırılması ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde refah odaklı politikaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to examine the attitudes, behavior patterns, and ownership tendencies of academic and administrative staff and students working in universities in Turkey towards dogs, and specifically stray dogs, with a holistic approach. This descriptive research was carried out with a total of 1033 participants from eight universities with veterinary faculties in different geographical regions of Turkey (Erciyes, Selçuk, Afyon Kocatepe, Aydın Adnan Menderes, Kafkas, Hatay Mustafa Kemal, Bursa Uludağ, and Burdur Mehmet Akif Ersoy Universities), centered in Erciyes University. A structured questionnaire form including demographic information, general attitudes, ownership processes, care-feeding routines, and social interactions was used as the data collection tool. Data were collected through face-to-face and online methods between 2024-2025; descriptive statistics as well as Chi-Square, Kruskal-Wallis, Spearman Correlation, and Logistic Regression analyses were used in the analysis.According to the research findings, 55.57% of the participants were female, 44.43% were male, and the majority (84.80%) consisted of students in the 18-25 age range. While 51.21% of the participants exhibited a“love and am not afraid”attitude towards stray dogs, 23.43% stated that they loved them but were afraid. Gender and age variables were determinants on attitudes; it was found that women and young people exhibited a more empathetic and protective approach, while men and older age groups exhibited a more security and risk-oriented approach. The current dog ownership rate was determined as 18.59%, and“friendship”(47.24%) ranked first in ownership motivation. However, the low sterilization rate of owned dogs (27.65%) and the lack of professional training showed that despite the participants' high emotional awareness, they were insufficient in science-based welfare practices, contributing to the literature as a“knowledge-action gap”. In addition, it was determined that the perception regarding the place of stray dogs in society tended to be negative due to security concerns. In conclusion, although animal love is high in the university community, there are significant deficiencies in transforming this sensitivity into sustainable and responsible ownership practices. To ensure animal welfare and solve the stray animal problem, it is recommended to increase science-based awareness training on campuses and to develop welfare-oriented policies in cooperation with local administrations.