Selenyum dioksit ve paklitaksel kombinasyonunun MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of selenium dioxide and pacli̇taxel combination on the MDA-MB-231 breast cancer cell line
- Tez No: 765367
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ÖZGE ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: MDA-MB-231, Meme kanseri, NF-kB, Paklitaksel, Selenyum dioksit, TUNEL, Breast cancer, MDA-MB-231, NF-kB, Paclitaxel, Selenium dioxide, TUNEL
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmanın amacı bitkisel kökenli bileşik olan selenyum dioksitin(SEL) kemoterapötik ajan paklitaksel(PTX) ile kombine edilerek MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattında proliferasyon ve apoptozis üzerine etkisinin belirlenmesidir. Çalışmada, SEL'in yarı maksimal inhibitör konsantrasyonunu(IC50) belirlemek amacıyla MTT analizi yapıldı. Deney grupları SEL1(24µM), SEL2(12µM), SEL3(6µM), PTX(20nM), SEL1+PTX, SEL2+PTX ve SEL3+PTX şeklinde oluşturuldu. SEL ve PTX ile tedavinin hücrelerde apoptozis mekanizması ve bu mekanizma da düzenleyici olarak rol oynayan transkripsiyon faktörü NF-kB üzerindeki potansiyel etkisini değerlendirmek amacıyla immunof loresan boyama metodu uygulandı. Çalışmada SEL'in IC50 dozu 12µM–24 saat olarak belirlendi. Apoptozis verilerine göre, SEL1, SEL2, SEL3 ve PTX gruplarında kontrol grubuna göre apoptozisin arttığı belirlendi. SEL ve PTX'in birlikte uygulandığı SEL1+PTX, SEL2+PTX ve SEL3+PTX gruplarında ise apoptozisin yalnız PTX grubuna göre azaldığı dikkati çekti. NF-kB ekspresyonu açısından değerlendirildiğinde SEL1, SEL2, SEL3, PTX gruplarında NF-kB immünreaktivite yoğunluğunda kontrole göre azalma olduğu görüldü. SEL ve PTX'in birlikte uygulandığı SEL1+PTX, SEL2+PTX ve SEL3+PTX gruplarında ise PTX grubuna göre NF-kB ekspresyonunda artış olduğu belirlendi. Hücre canlılığı verilerine göre, SEL ve PTX'in birlikte uygulandığı gruplarda PTX grubuna göre hücre canlılığında bir artış olduğu görüldü. Mevcut çalışmada SEL ve PTX'in in vitro olarak MDA-MB-231 meme kanseri hücre hattında sitotoksik etkilerinin değerlendirildiği bu çalışmada bu iki maddenin antagonistik etkiye sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of the plant-derived compound selenium dioxide(SEL) combined with the chemotherapeutic agent paclitaxel(PTX) on proliferation and apoptosis in MDA-MB-231 breast cancer cell line. In the study, MTT analysis was performed to determine the semi-maximal inhibitory concentration of SEL. Experimental groups were formed as SEL1(24µM), SEL2(12µM), SEL3(6µM), PTX(20nM), SEL1+PTX, SEL2+PTX and SEL3+PTX. The immunofluorescent staining method was applied to evaluate the mechanism of apoptosis in cells and the potential effect of treatment with SEL and PTX on the transcription factor NF-kB, which plays a regulatory role in this mechanism. In the study, the IC50 dose of SEL was determined as 12µM–24 hours. According to the apoptosis data, it was determined that apoptosis increased in SEL1, SEL2, SEL3 and PTX groups compared to the control group. It was noted that in the SEL1+PTX, SEL2+PTX and SEL3+PTX groups in which SEL and PTX were administered together, apoptosis was reduced compared to the PTX group alone. When evaluated in terms of NF-kB expression, it was observed that NF-kB immunoreactivity intensity decreased in SEL1, SEL2, SEL3, PTX groups compared to the control. In the SEL1+PTX, SEL2+PTX and SEL3+PTX groups to which SEL and PTX were administered together, there was an increase in NF-kB expression compared to the PTX group. According to the cell viability data, an increase in cell viability was observed in the groups in which SEL and PTX were administered together, compared to the PTX group. In the current study, in which the cytotoxic effects of SEL and PTX on the MDA-MB-231 breast cancer cell line were evaluated in vitro, it was determined that these two substances had antagonistic effects.