Perceptions of instructors on students' written evaluation on preparatory class English instructors: A case study at a private university in Ankara
İngilizce hazırlık sınıfı öğretim görevlileri ile ilgili öğrencilerin yazılı değerlendirmelerine ilişkin öğretim görevlerinin algıları: Ankara'da özel bir üniversitede bir durum çalışması
- Tez No: 765410
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme Becerisi, Yazılı Değerlendirme, Öğrencilerin Öğretmen Performansı Değerlendirmeleri, Critical Thinking Skills, Written Evaluation, Student's Evaluation on Teachers' Performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Biz akademisyenler öğrencilerimizden hızla gelişen dünyaya ayak uydurmalarını isteriz. Öğrencilerin bunu gerçekleştirebilmesi için farklı becerilere sahip olmaları gerekmektedir. Yaratıcılığa, iş birliği becerisine, iletişim becerisine ve eleştirel düşünme becerisine sahip olan öğrenciler hem akademik hem de iş hayatlarında büyük başarılara imza atmaktadırlar. Türkiye'de üniversite öğrencilerinin eğitim hayatı göz önüne alındığında, öğrencilerin genellikle yazılı ve sözlü sınavlar, ödevler, projeler aracılığıyla değerlendirilen taraf olduğu açıkça görülmektedir. Ancak öğrencilerin özellikle de eleştirel düşünme becerisine sahip olmaları bekleniyorsa onlara eleştirme ve sorgulama şansı verilmelidir. Bu çalışmanın amacı, Ankara'da özel bir üniversitede çalışan hazırlık sınıfı İngilizce öğretim görevlilerinin öğrencilerinin kendileriyle ilgili yaptıkları yazılı değerlendirmeleri nasıl algıladıklarını, bu değerlendirmeler sonucunda nasıl hissettiklerini ve öğretim görevlilerinin performansının bu değerlendirmelerden nasıl etkilendiğini bulmaktır. Ayrıca öğretim görevlileriyle ilgili öğrenciler tarafından yapılan yazılı değerlendirmelerden yola çıkarak öğrencilerin öğrenme inanışlarıyla ilgili öğretmen algısını incelemektedir. Bu çalışma, nitel bir araştırma olup veri toplama aracı olarak 6 adet açık uçlu soru kullanılmıştır. Röportaj soruları, Ankara'da özel bir üniversitede çalışan 16 adet hazırlık okulu İngilizce öğretim görevlisine eposta yoluyla ulaştırılmıştır ve cevaplar sesli mesaj yoluyla araştırmacıya iletilmiştir. Verilerin analizinde Frekans Analizi ve İçerik Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, öğretim görevlilerinin çoğu yazılı değerlendirme sürecinden olumlu etkilenmiştir. Yazılı değerlendirmede yer alan eleştiriler karşısında bazı öğretim görevlileri bazen gergin, endişeli hissetse de kendilerini mesleki anlamda daha çok geliştirmek ve öğrencileriyle daha iyi bir ilişki kurmak için her dönem sonunda öğrenciler tarafından yapılan yazılı değerlendirmeler gereklidir.
Özet (Çeviri)
We, academics ask our students to keep up with the rapidly developing world. In order to achieve this, students need to have different skills. Students who have creativity, cooperation, communication and critical thinking skills achieve great success in both academic and business life. Considering the educational life of university students in Turkey, it is clearly seen that students are generally evaluated through written and oral exams, assignments and projects. However, if students are expected to have critical thinking skills, they should be given the chance to criticize and question. The aim of this study is to find out how the English language instructors working at a private university in Ankara perceive the written evaluations of their students about themselves, how they feel because of these evaluations, and how the performance of the instructors is affected by these evaluations. In addition, it examines teachers' perceptions of students' learning beliefs based on written evaluations made by students about instructors. This study is a qualitative research and six open-ended questions were used as data collection tool. Interview questions were sent via email to sixteen preparatory school English instructors working at a private university in Ankara, and the answers were sent to the researcher via voicemail. In the analysis of the data, Frequency Analysis and Content Analysis were applied. According to the results of the research, most of the lecturers were positively affected by the written evaluation process. Although some lecturers sometimes feel nervous and anxious in the face of the criticisms in the written evaluation, written evaluations made by the students at the end of each term are necessary for instructors in order to develop themselves more professionally and to establish a better relationship with their students.