Gebelerin antenatal grup B streptokok taramasında polimeraz zincir reaksiyonu tekniği ile kültür yönteminin karşılaştırılması
Comparison of polymerase chain reaction technique and culture method in antenatal group B streptococcus screening of pregnants
  1. Tez No: 765443
  2. Yazar: HASAN DOĞUKAN ÇOPUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İNANÇ MENDİLCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Antepartum, Grup B Streptokok, İntrapartum, Kültür, PCR, Tarama, Antepartum, Culture, Group B Streptococcus, Intrapartum, PCR, Screening
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 35-37. gestasyonel haftalar arası gebelerde, yenidoğan enfeksiyonlarının önde gelen nedenlerinden olan Grup B Streptokok (GBS) kolonizasyon prevalansını saptamak ve GBS'nin gebelerdeki kolonizasyonunun tespiti için kullanılan polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile kültür yöntemlerini kıyaslayarak PCR'ın genel kullanımdaki etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif dizaynda planlanan çalışmamız Ocak 2022 – Ağustos 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran, 35- 37. gebelik haftalarındaki 106 hastayla tamamlanmıştır. Son bir ayda antibiyotik tedavisi görmüş gebeler çalışma kapsamına alınmamıştır. Örnekler kültür ve PCR testi için aynı swab ile önce vajenden sonra rektumdan alınmıştır. Sürüntü örneği kültür ve PCR yöntemi ile değerlendirilip prevalans belirlenmiştir. PCR yönteminin sensitivitesi, spesifitesi, negatif ve pozitif prediktif değeri, tutarlılığı hesaplanmıştır. Gebelerin yaşları, kiloları, boyları, vücut kitle indeksleri, gravidaları, pariteleri ve abortus sayıları, önceki sezaryen ve normal doğum sayıları, gestasyonel haftaları, gebelerde gestasyonel hipertansiyon, gestasyonel ve tip 2 diyabetin olup olmadığı, sigara ve alkol kullanımları, eğitim düzeyleri, çalışma durumları; kültür pozitif ve negatif olan grupta, PCR pozitif ve negatif olan grupta, kültür ve PCR pozitif olan ile kültür ve PCR negatif olan gruplarında, sadece PCR pozitif olan ile hem kültür hem PCR pozitif olan gruplarında kıyaslanmıştır. Alınan örneklerden PCR ve/veya kültürün GBS pozitif sonuç vermesi durumunda hasta intrapartum antibiyotik proflaksisi hakkında bilgilendirilmiş, bu hastaların hastanemizdeki muayene notlarına eklenmiştir. Bulgular: Ocak 2022 –Ağustos 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne başvuran 35- 37. gestasyonel haftalar arası gebeliği mevcut olan 106 gebenin sonuçlarında; 60 ortalama yaşı 29,14±5,41, gravida 2,42±1,44, parite 1,08±1,12, olarak saptanmıştır. Altın standart olan kültür yöntemiyle prevalans, %10,4 saptanmıştır. PCR yöntemiyle totalde 23 gebe (%21,69) pozitif saptanmıştır. PCR yönteminin kültürle karşılaştırıldığında sensitivitesi %100, spesifitesi %87, pozitif prediktif değeri %47, negatif prediktif değeri %100, tutarlılığı ise %88 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak PCR, kültür ile pozitif tanı alan hastaların %100'ünü, kültür ile sağlam tanısı alanların %87'sini doğru olarak saptamıştır. Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak, vücut kitle indeksinin artmasıyla kültür ve PCR'da GBS pozitifliğinin sıklığı istatistiksel olarak anlamlı derecede artmakta olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada GBS için PCR testi, duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek, negatif prediktif değeri yüksek, hızlı sonuç veren testtir. PCR, gebelerde GBS taraması için etkin bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study; is to determine the colonization prevalence of Group B Streptococcus (GBS), which is one of the leading causes of neonatal infections, in pregnant women between 35-37 weeks gestation and to investigate the effectiveness of polymerase chain reaction (PCR) in general use by comparing PCR and culture methods used for the detection of GBS colonization in pregnant women Materials and Methods: Our prospective study was completed with 106 patients at 35-37 weeks gestation who applied to Akdeniz University Medical Faculty Hospital Clinic of Gynecology and Obstetrics between January 2022 and August 2022. Pregnant women who received antibiotic treatment in the last month were not included in the study. Samples were taken from the vagina and then the rectum with the same swab for culture and PCR testing. The prevalence was determined by evaluating the swab sample by culture and PCR methods. The sensitivity, specificity, negative and positive predictive value, and consistency of the PCR method were calculated. Ages, weights, heights, body mass indexes, gravidities, parities, number of abortions, previous cesarean and normal deliveries, weeks of gestation, presence of gestational hypertension, presence of gestational and type 2 diabetes, smoking and alcohol use, education levels, employment status of pregnant women were compared between culture positive and negative groups, PCR positive and negative groups, culture and PCR positive and culture and PCR negative groups, only PCR positive and both culture and PCR positive groups. If the PCR and/or culture of the samples showed positive results for GBS, the patient was informed about intrapartum antibiotic prophylaxis and was added to the examination notes in our hospital. Results: In the results of 106 patients at 35-37 weeks gestation who applied to Akdeniz University Medical Faculty Hospital Clinic of Gynecology and Obstetrics between January 2022 and August 2022, the mean age was 29.14±5.41, 62 gravidity 2.42±1.44, parity 1.08±1.12 found. The prevalence was determined as 10.4% by the culture method, which is the gold standard. A total of 23 (21.69%) pregnant women were found to be positive by PCR method. Compared with culture, the sensitivity of the PCR method was 100%, the specificity was 87%, the positive predictive value was 47%, the negative predictive value was 100%, and the consistency was 88%. As a result, PCR correctly detected 100% of positive patients and 87% of patients who were negative by culture. In our study, it was determined that the frequency of GBS positivity in culture and PCR increased statistically with the increase in body mass index, and the data are compatible with the literature. Conclusion: In this study, the PCR test for the detection of GBS is a rapid test with high sensitivity, specificity, and negative predictive value. PCR can be used effectively for GBS screening in pregnant women.