Ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığı ve internet bağımlılığının sosyal problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between social problem dec skills of digital game addiction and internet addiction in middle school students
- Tez No: 765449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun Bağımlılığı, Ergenlik Dönemi, İnternet Bağımlılığı, Sosyal Problem Çözme Becerisi, Digital Game Addiction, Adolescence, Internet Addiction, Social Problem Solving Skills
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırmada ortaokul öğrencilerinde dijital oyun bağımlılığının ve internet bağımlılığının sosyal problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Malatya ili Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde Milli Eğitime bağlı ortaokullara devam eden 5, 6, 7 ve 8. Sınıfa devam eden toplam 418 çocuk oluşturmaktadır. Nicel verilerin toplanması aşamasında; çocukların internet bağımlılığını ölçmek amacıyla Taş tarafından geliştirilen Çocuklar İçin İnternet Bağımlılığı Ölçeği, çocukların dijital oyun bağımlılığı düzeylerini ölçmek amacıyla Hazar ve Hazar tarafından geliştirilen Çocuklarda Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, çocukların problem çözme becerisi düzeylerini ölçme amacıyla Serin, Serin ve Saygılı tarafından geliştirilen İlköğretim Düzeyindeki Çocuklar İçin Problem Çözme Envanteri (ÇPÇE) ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bulgular: Örneklem grubunun internet bağımlılık düzeyleri, dijital oyun bağımlılığı düzeyleri orta seviyenin altında bulunurken sosyal problem çözme becerilerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet faktörüne bakıldığında internet bağımlılığı ve sosyal problem çözme becerisinde anlamlı bir farklılık bulunmazken dijital oyun bağımlılığında erkek öğrencilerin bağımlılık seviyelerinin kız öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin eğitim durumları ve çalışma durumlarına bakıldığında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: İnternet kullanım süresi arttıkça internet bağımlılığı ve dijital oyun bağımlılığının arttığı bunun sonucunda ise sosyal problem çözme becerisinin anlamlı düzeyde etkilendiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine the relationship between digital game addiction and internet addiction social problem-solving skills in secondary school students. Material and Method: Descriptive survey model was used in the study. The sample of the study was found in the 2021-2022 academic year in Battalgazi and Yeşilyurt districts of Malatya province in the 5th, 6th, 7th and 8th grades attending secondary schools affiliated to National Education. There are a total of 418 children attending the class. At the stage of collecting quantitative data; The Internet Addiction Scale for Children developed by Taş in order to measure children's internet addiction, the Digital Game Addiction Scale in Children developed by Hazar and Hazar to measure children's digital game addiction levels, and the Problem Solving Inventory for Children at Primary Education Level (EAP) developed by Serin, Serin and Saylı were used to measure children's problem-solving skill levels. Demographic Information Form was used to collect demographic information in order to collect qualitative data. Results: While the internet addiction levels and digital game addiction levels of the sample group were below the medium level, it was determined that the social problem solving skills were at the medium level. When looking at the gender factor, there was no significant difference in internet addiction and social problem solving skills, while it was determined that male students' addiction levels were higher in digital game addiction than female students. When the educational status and working status of the parents were examined, no significant difference was found. Conclusion: It was found that internet addiction and digital game addiction increased as the internet usage time increased, and as a result, social problem solving skills were significantly affected.