İş-aile çatışması ve kadın akademisyenler üzerine kamu üniversitelerinde bir araştırma
A research on work-family conflict and female academics public universities
  1. Tez No: 777566
  2. Yazar: KEVSER BURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş-Aile Çatışması, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Akademisyen, Work-Family Conflict, Gender, Female Academician
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Ataerkil toplum yapısında kadınlar mevcut konumlarını değiştirebilmek ve kendilerine biçilen rollerin üzerinde şeyler yapabileceklerini göstermek için yüzyıllardır çalışmaktadır. Bunun bir yansıması olarak kadınların aile içindeki sorumluluklarını yerine getirdikleri takdirde çalışmalarında bir sakınca olmadığı düşüncesi son yıllarda oldukça ön plana çıkmaktadır. Yüzyıllardır kadından beklenenler değişmezken bu çalışma ile çalışma alanları açısından görece daha prestijli olduğu düşünülen akademik ortamda çalışan kadın akademisyenlerin iş-aile çatışması durumları hem nitel hem de nicel araştırma yöntemi bir arada kullanılarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Türkiye geneli devlet üniversiteleri üzerinden yürütülen çalışmada 394 kadın akademisyene işaile çatışma ölçeği anketi uygulanmış, 20 kadın akademisyen ile de yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre kadın akademisyenler açısından aile ve özellikle çocukların önemli bir çatışma nedeni olduğu, bu durumun dezavantajlarından kurtulmak için kadınların mümkün olduğunca az sayıda çocuk sahibi olma yönünde eğilim sergiledikleri, çocuk sahibi olma süreçlerini doktora ve doçentlik süreçlerine bağlı olarak planladıkları görülmüştür. Eş ve aile desteğinin bu süreçte oldukça önemli unsurlar olduğu ve görece daha genç kadın akademisyenlerin bu açıdan daha avantajlı oldukları tespit edilmiştir. Bekar kadın akademisyenlerin ise iş kaynaklı çatışmayı yoğun şekilde yaşadıkları, bekar olmalarından kaynaklı kendilerinden oldukça fazla beklenti olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the patriarchal society, women have been working for centuries to change their current position and to show that they can do things beyond the roles assigned to them. As a reflection of this, the idea that there is no harm in working for women if they fulfill their responsibilities within the family has come to the fore in recent years. While the expectations from women have not changed for centuries, this study has tried to reveal the work-family conflict situations of female academics working in an academic environment, which is considered to be relatively more prestigious in terms of their fields of study, by using both qualitative and quantitative research methods. In the study carried out on state universities throughout Turkey, a work-family conflict scale questionnaire was applied to 394 female academicians, and face-to-face interviews were conducted with 20 female academicians. According to the results of the research, it has been seen that family and especially children are an important cause of conflict for female academicians, women tend to have as few children as possible in order to get rid of the disadvantages of this situation, and they plan their childbearing processes depending on the doctorate and associate professorship processes. It has been determined that spouse and family support are very important factors in this process and relatively younger female academicians are more advantageous in this respect. It has been observed that single female academicians experience work-related conflict intensely, and there are quite a lot of expectations from them due to being single.