Mide kanserinin cerrahi tedavisinde neoadjuvan tedavinin etkinliği
Effectiveness of neo-adjuvant treatment at gastric cancer surgery
  1. Tez No: 765475
  2. Yazar: CEMALETTİN KAAN MANSIROĞLU
  3. Danışmanlar: UZMAN ALİ ALEMDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: mide kanseri, neoadjuvan kemoterapi, R0 rezeksiyon, gastric cancer, neo-adjuvant chemotherapy, R0 resection
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Günümüzde mide kanseri dünyada 3. en sık ölüme neden olan kanserdir. Cerrahi alanında sağlanan tüm gelişmelere rağmen genel sağkalım ve hastalıksız sağkalımda istenen düzeylere ulaşılamaması mide kanseri cerrahi tedavisinde yeni ve ilave tedavi yöntemlerini gündeme getirmiştir. Sağkalımı iyileştirmek amacıyla birçok yenilik geliştirilmiş; hastaya özel cerrahi tedavi seçilmesi ile preoperatif ve postoperatif tedavilerin eklenmesi gündeme gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, neoadjuvan kemoterapinin küratif rezeksiyon oranlarına etkisinin ve neoadjuvan kemoterapiye patolojik yanıtın değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Servisinde Ocak 2014-Ağustos 2016 tarihleri arasında neoadjuvan kemoterapi tedavisini tamamlayan sonrasında cerrahi tedavi uygulanan 42 mide adenokarsinomlu hasta grubu ile neoadjuvan kemoterapi almadan sadece cerrahi tedavi uygulanan 83 mide adenokarsinomlu hasta grubu küratif rezeksiyon(R0 rezeksiyon) ve postoperatif komplikasyonlar açısından karşılaştırılmıştır. Neoadjuvan kemoterapi sonrası cerrahi tedavi uygulanan hastalar patolojik yanıt açısından incelenmiştir. Bulgular: R0 rezeksiyon oranı neoadjuvan kemoterapi grubunda %81, cerrahi grubunda %77 olarak saptanmıştır. Neoadjuvan kemoterapi grubundaki hastaların %2'sinde komplet; %19,4'ünde belirgin, %38,8'inde orta patolojik yanıt saptanmıştır. Hastaların %38,8'inde neoadjuvan kemoterapiye yanıt görülmemiştir. Her türlü girişimsel tedavi gerektiren(üçüncü derece), yoğun bakım takibi gerektiren(dördüncü derece) ve ölümle sonuçlanan(beşinci derece) komplikasyon oranı neoadjuvan kemoterapi grubunda %11,9; cerrahi grubunda %14,4 olarak saptanmıştır. Sonuç: Neoadjuvan kemoterapi R0 rezeksiyon oranını artırmış; postoperatif komplikasyon oranını artırmamıştır. Tedaviye patolojik yanıtın prognostik değeri ortaya konmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Gastric cancer is the third most common cause of cancer-related death in the world. Although progressing gastric cancer procedures, gastric cancer survival rate and disease-free survival rate haven't attained wanted levels that cause search of new and additional treatments. Many changes on treatment of gastric cancer have been improved for getting better survival; deciding surgical procedures according to patient, accompanying new additional pre-operative and post-operative treatments have came to order. The aim of this study is assessing the effect of neo-adjuvant chemotherapy on rates of curative resection and pathologic response rate of neo-adjuvant chemotherapy Materials and Methods: 125 patients were diagnosed with gastric adenocarsinoma at Okmeydani Training and Research Hospital between January 2014 and August 2016. 42 patients with resectable gastric adenocarcinoma were assigned to neo-adjuvant chemotherapy followed by surgery group and 83 patients with resectable gastric adenocarcinoma were assigned to surgery alone group. Two groups were compared according to curative resection(R0 resection) and post-operative complications. Neo-adjuvant chemotherapy followed by surgery group is assessed according to pathologic response rate. Findings: R0 resection rate was %81 in neo-adjuvant chemotherapy followed by surgery group as compared with %77 in surgery alone group. According to pathological assessment, the rate of complete response was %2; the rate of marked response was %19,4; the rate of moderate response was %38,8. No response was determined in %38,8 of patients in neo-adjuvant chemotherapy followed by surgery group. Complication(necessitating interventional treatment or intensive care and causing death) rate was %11,9 in neo-adjuvant chemotherapy followed by surgery group as compared with %14,4 in surgery alone group. Results: Neo-adjuvant chemotherapy increased R0 resection rate. Furthermore neo-adjuvant chemotherapy didn't increase the rate of post-operative complication. The prognostic value of pathologic response rate must be searched.