A Statistical ingight into orthopaedic procedures perfomed in Turkey During 1995
1995 yıylında Türkiye'de yapılan artroplasti girişimlerinin istatistiki analizi
  1. Tez No: 76553
  2. Yazar: EFE ONGANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. HİKMET ÜÇIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Artroplasti, biyomateryel, takip, veri tabanı, Arthroplasty, bio-material, tracking, data-base
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
1995 YILINDA TÜRKİYE'DE YAPILAN ORTOPEDİK GİRİŞİMLERİNİN İSTATİSTM ANALİZİ ÖZET Teknolojik ilerlemeler, çeşitli ortopedik girişimler üzerinde etkisini göstermekte ve işlemler, hızla değişim göstermektedir. Somut gelişmeler ancak 1960'lardan itibaren malzemelerde, üretim teknolojisinde ve ameliyat tekniklerindeki ilerlemeler ile sağlanmış ve biyomateryal adı verilen biyomedikal amaçlı biyomalzemeler günlük tıp yasanımda yerlerini almışlardır. Bu malzemelerin kullanımı dünya piyasalarında 10 milyon ABD dolarının üstünde bir ticaret hacmine ulaşmıştır. Ancak, geliştirilen yeni tasarımlar ve biyomateryaller pratik fayda sağlamanın yanında yeni sorunların oluşmasına da başlıca amil olmaktadır. Çalışmanın, Türkiye'de kullanılmakta olan ortopedik biyomateryellerin bir değerlendirmesini yaparak, ülkemizin bu alandaki konumunu değerlendirme ve bilgi teknolojisi uygulamalarının günlük tıbbi işlemlerde yer edinmesine yönelik çalışmalara öncü olması umulmaktadır. Türkiye'deki çeşitli ortopedi kliniklerinden 1995 yılı içerisinde kullandıkları kalça ve diz implant materyeli özellikleri ve kullandıkları osteosentez materyeli hakkında anketli sorgulama yolu ile elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Anket sorusu gönderilen 142 merkezin 39'undan (yüzde 27.5) cevap alınmıştır. Cevap gönderen hastahanelerde 16 747 yatak (yüzde 28.3) bulunurken bunlardan 1094'ü (yüzde 19.5) ortopedi ve travmatoloji klinikleri' nde idi ve 39 merkezin 14'ünü (yüzde 39) devlet hastahaneleri oluşturmakta idi. Anketimize yanıt gönderilen merkezlerin hepsinde 2043 adet kalça artroplastisi girişimi gerçekleştirilmekte iken 18 merkezde (yüzde 50) 535 diz artroplastisi girişimi gerçekleştirilmekte idi. Çalışmamızda ortalama artroplasti izlem süresi 6.01 yıl olarak bulunmuştur. Çalışmanın sonucunda ortopedist cerrahlar tarafından Türkiye'de yapılan artroplasti işlemleri üzerinde yönlendirici olabilecek bir istatistiksel içgörü sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV A STATISTICAL INSIGHT INTO ORTHOPAEDIC PROCEDURES. PERFORMED IN TURKEY DURING 1995 ABSTRACT The advances in various areas of science and technology have shown their action on various interventions of orthopaedics and have altered them for the best at an unprecedented rate. After the 1960's advances have been established in material science, production and operative techniques to bring the use of biomaterials into the daily life of medicine. Today the use of biomaterials has reached a trade capacity of nearly 10 million US dollars. But, these new designs of biomaterials have resulted in new problems apart from their practical use. The study was designed to try to paint a picture of the use of orthopaedic biomaterials in Turkey and try to assess its share in this vast market, while pointing out the necessity in utilization of the information technology in routine medical practice. The study consisted of the distribution of surveys and their analysis to determine the properties of hip and knee orthopaedic implant materials and osteosynthesis materials used in surgeries performed at the orthopaedics clinics in Turkey in 1995. 39 (27.5 percent) out of the 142 institutions surveyed have responded. The respondent centers housed 16 747 beds (28.3 percent) with 1 094 (19.5 percent) of these belonging to orthopaedics clinics. State hospitals have shown greater interest in our survey (14 out of 39; 39 percent). 100 percent of the respondent institutions have stated that they are capable of performing a total of 2043 hip arthroplasty. Whereas 50 percent of the institutions have replied to questions considering the number of knee arthroplasty operations they were performing; a total of 535. Our study has revealed the average mean time of follow-up of patients throughout the institutions that have contributed to our study to be 6.01 years. The study has helped to reveal a constructive insight into the arthroplasty work done by orthopaedics surgeons in Turkey.