Kas invaziv olmayan mesane kanserinde trombosit/lenfosit oranı(PLR) ve AST/ALT(de ritis) oranının rekürrens ve progresyonu öngörmedeki rolü
The role of thrombosyte/lymphocyte ratio(PLR) and AST/ALT(DE ritis) ratio in prediction of recurrence and progression in non-muscle invasive bladder cancer
  1. Tez No: 765543
  2. Yazar: MUSTAFA ASIM AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: aminotransaminazlar, biyobelirteç, mesane kanseri, rekürrens, progresyon, aminotransaminases, biomarker, bladder cancer, recurrence, progression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, trombosit-lenfosit oranı (PLR) ve AST/ALT oranının (De Ritis oranı) kasa invaziv olmayan mesane kanserinde nüks ve progresyon için prediktif değerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: 2016 – 2022 yılları arasında transüretral tümör rezeksiyonu uygulanan toplam 231 hasta retrospektif olarak incelendi. PLR ve De Ritis oranını hesaplamak için preoperatif testlerdeki AST ve ALT değerleri, trombosit ve lenfosit sayısı kullanıldı. Nüks ve progresyon ile ilişkili prediktif faktörleri belirlemek için tek değişkenli ve çok değişkenli analizler yapıldı. Bulgular: ROC eğrisine göre De Ritis oranının nüks ve progresyon için optimum eşik değerleri sırasıyla 1.19 ve 1.21 olarak tanımlandı. PLR için ise eşik değer nüks ve progresyon için sırasıyla 114 ve 118 olarak hesaplandı. De Ritis oranı yüksek ve düşük olan hasta grubu arasında nükssüz ve progresyonsuz sağkalım açısından anlamlı fark bulundu (sırasıyla p=0.028 ve p=0.021). Çok değişkenli analizde, De Ritis oranı ≥ 1.19 ve EORTC yüksek nüks riski, tümör nüksünün önemli bir öngörücüsü olarak belirlendi. Çok değişkenli analiz ayrıca T1 patolojik evre, yüksek tümör derecesi(HG), EORTC yüksek progresyon riski ve De Ritis oranı ≥ 1.21'in tümör progresyonu için risk faktörleri olduğunu belirledi. PLR ile HG tümör arasında korelasyon bulunsa da, PLR'nin nüks ve progresyon için potansiyel prediktif rolü olmadığı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda, preoperatif De Ritis oranı, kas invaziv olmayan mesane kanserinde progresyonun yanı sıra rekürrens için de bağımsız bir prediktif faktör olarak bulundu. Bu biyobelirtecin diğer tanı/öngörü araçlarıyla birlikte kullanılması, gelecekte klinik karar verme sürecinde üroloji hekimlerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of study was to determine the predictive value of platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and AST/ALT ratio (De Ritis ratio) for recurrence and progression in non-muscle invasive bladder cancer. Materials and Methods: Methods: A total of 231 patients who underwent transurethral tumor resection between 2016 - 2022 were retrospectively analyzed. Pre-operative test results including AST, ALT, platelet and lymphocyte count were used to calculate PLR and DeRitis ratio. Univariate and multivariate analyses were performed to identify the predictive factors associated with recurrence and progression. Results: Based on the ROC curve, 1.19 and 1.21 were identified as an optimal cut-off value of the De Ritis ratio for recurrence and progression, respectively. Furthermore, PLR cut-off values for recurrence and progression were 114 and 118, respectively. There is significant difference in RFS and PFS between the group of patients with high and low De Ritis ratio (p=0.028 and p=0.021,respectively). In multivariate analysis, De Ritis ratio ≥ 1.19 and EORTC high recurrence risk were determined as a significant predictors of tumor recurrence. Multivariate analysis also determined that T1 pathological stage, high tumor grade, EORTC high progression risk and De Ritis ratio ≥ 1.21 were risk factors for tumor progression. Although there was a correlation between PLR and HG tumor, it was not found to have a potential predictive role for recurrence and progression. Conclusion: In our study, the preoperative De Ritis ratio representedan independent predictive factor for recurrence, as well as progression in non-muscle invasive bladder cancer. The use of this biomarker in combination with other diagnostic/predictive tools might help urologist in improving the clinical decision-making processin the future.