Hacimsel kas doku kayıplarının tedavisine özgü 3 boyutlu kombine doku matrislerinin geliştirilmesi
Development of 3D combined tissue matries specific to the treatment of volume muscle tissue losses
  1. Tez No: 765573
  2. Yazar: EDANUR ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE TUZLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Doku mühendisliği, İskelet kası, 3 Boyutlu doku matriksi, Tissue engineering, Skeletal muscle, 3D tissue matrix
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Polimer Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
HACİMSEL KAS DOKU KAYIPLARININ TEDAVİSİNE ÖZGÜ 3 BOYUTLU KOMBİNE DOKU MATRİSLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ÖZET İskelet kasları, insan vücudunda hareket sisteminin çalışmasını sağlayan önemli bir bileşendir. Bu kaslar canlı vücudunun toplam kütlesinin neredeyse yarısını oluşturmaktadır. Bu nedenle iskelet kaslarında meydana gelen bir hasar, günlük yaşamda hareket kısıtlarına ve yaşam kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır. İncinme, burkulma veya spor kazaları sonucu oluşan basit hasarlar; dinlenme, fizik tedavi ve ilaç takviyeleri ile tedavi edilebilmektedir. Daha travmatik boyutta olan ve ateşli silah yaralanmaları, tümör cerrahisi veya iş kazaları neticesinde meydana gelen büyük kas kayıplarının iyileşme süreci ise zor, yavaş ve bazen sonuçsuz olmaktadır. Bu durumda kas dokusunun kendi kendini yenileme yeteneği yetersiz kalır. Bu tip kas hasarlarının giderilmesi için hücre temelli tedavi yöntemlerinin yanı sıra doğal veya sentetik greftlerin kullanıldığı birçok tedavi önerilmiştir. Buna karşın, sadece tek bir fonksiyonel bileşen içeren bu tip tedaviler karmaşık doku hasarını onarmak için yetersizdir. Bu tez çalışmasında, iskelet kaslarındaki yaralanmalar sonucu oluşan büyük hacimli kas kayıplarının hızlı ve etkili tedavisi için elektroeğirilmiş polikaprolakton/polianilin (PCL/PANI) membranın liyofilize kas türevli hücresizleştirilmiş matris ile birleştirilmesi ile oluşturulmuş spiral formda 3 boyutlu (3B) matris geliştirilmiştir. PCL/PANI membranın kimyasal yapısını belirlemek amacıyla FTIR-ATR analizi yapılmıştır ve nanofiber membranların yüzeyinde her iki bileşenin varlığı doğrulanmıştır. Çift katmanlı yapının yüzey morfolojisinin ve ortalama fiber çaplarının belirlemesinde elektron taramalı mikroskop (SEM) yüzey görüntüleri kullanılmıştır. Bu görüntülerde PCL/PANI karışımının entegrasyonunun sağlandığı spiral formun başarılı bir şekilde oluşturulduğu gözlemlenmiştir. Fizyolojik şartlarda gerçekleştirilen in vitro degradasyon çalışmalarından elde edilen sonuçlar, 90 günün sonunda 3B kombine matristeki ağırlık kaybının PCL/PANI nanofiber membranlardan daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Hazırlanan PCL/PANI nanofiber membranların elektriksel iletkenlikleri 3x10-9-2,5x10-9 S/cm arasında ölçülmüştür. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar, spiral şekilli kombine matrikslerin hasarlı iskelet kası dokusunun yenilenmesi için uygun özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF 3D COMBINED TISSUE MATRIES SPECIFIC TO THE TREATMENT OF VOLUME MUSCLE TISSUE LOSSES ABSTRACT Skeletal muscles are one of the basic elements of the human movement system. These muscles are the basic elements of the main element of vitality. This is due to a development that occurs in basic life, changes in life in life. Simple incidents of injury, sprain or sports accident; Purification is supported by physics and drugs. The more traumatic and injured deaths, traumatic and injury accidents are difficult, slow and immortal in reducing muscle wastage greatly large. This muscle teaching has the ability to be self-sufficient. This tip is a valuable prospective teacher as well as student-based experience for the muscle awards contenders. In contrast, this type involving only a single user is insufficient to repair complex textures. These technologies include FTIR-A drawing of 3 (3D) PCL/membrane in a chemical TR model of the membrane combined with lyophilized muscle-derived cell-free matrix of large size polycaprolactone/polyaniline (PCL/PANI) membrane for fast and efficient production of large muscle wasters and the structure of both components of the nanofiber membranes was confirmed. It was used to determine the double mean surface morphology and mean fiber diameters. In this image, it is observed that the PCL/PANI interview is effectively created for their interview. Results from in vitro degradation studies from physiological conditions , from approaches that appear to have a higher weight in the 90-day final 3D bonded matrix than in PCL/PANI nanofiber membranes. The electrical conductivity of the prepared PCL/PANI nanofiber membranes was measured between 3x10-9-2.5x10-9 S/cm. The results obtained from the structured are that the spirally made matrices are made of material suitable for the new skeletal muscle of each.