Çocuk dergilerine sosyolojik bir yaklaşım (Diyanet Çocuk Dergisi örneği)
A sociological approach to children's magazines (Diyanet Children's Magazine example)
  1. Tez No: 765633
  2. Yazar: İLYAS KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sosyalleşme, Eğitim, Değerler, Çocuk Dergisi, Child, Socialization, Education, Values, Magazine of Children
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Diyanet Çocuk Dergisi'nin 2016-2019 yılları arasında yayınlanmış olan sayılarının, sosyolojik bir yaklaşımla incelenmesini içeren bu çalışmada çocuğun toplumsal ortamda karşılaştığı sorun ve materyallerden nasıl etkileneceği temel problem olarak alınmıştır. Çocuğun toplum içindeki yerine ve sosyalleşme sürecine çocuk dergilerinin nasıl etki ettiğinin incelenmesi amaç olarak belirlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi olarak doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Tez çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm; sosyolojik bağlamda çocuk kavramı, çocuğun aile ve toplumdaki yeri ve eğitim ortamındaki yeri konularıyla ilgili araştırma ve değerlendirmeleri içermektedir. İkinci bölümde ise; Diyanet Çocuk Dergisi genel kriterler açısından içeriğindeki örneklerle değerlendirilmiş, sonrasında sosyolojik bir pencereden çocuk tasavvuru, çocuğun toplumda ve aile içindeki yeri, çocuğun dinî sosyalleşmesi konularına nasıl yaklaşıldığı incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Ayrıca değerler eğitimi, temel bilimsel alanlar ve çocuğun gelişim özelliklerine katkı sağlamaya yönelik yapılan etkinlikler incelenen sayılardan örnekler verilerek sunulmuştur. Dergi içeriğinin Milli Eğitim Bakanlığı Müfredatı ile uyumu karşılaştırma yapılarak incelenmiştir. Araştırma sürecinde kaynak olarak kullanılan Diyanet Çocuk Dergisi'nin çocuğun sosyal bir birey olduğunun farkında olan ve en üst seviyede onun sosyalleşmesine, bilgilenmesine ve değerlerinin bilincinde olmasına katkı sağlayan bir yapıda olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, which includes the analysis of the issues of Diyanet Child Journal published between 2016-2019 with a sociological approach, the main problem is how the child will be affected by the problems and materials he encounters in the social environment. The aim is to examine how children's magazines affect the child's place in society and the socialization process. In the study, document analysis technique was used as a qualitative research method. Our thesis consists of two parts. First part; In the sociological context, it includes research and evaluations on the concept of child, the place of the child in the family and society, and the place of the child in the educational environment. In the second part; The Diyanet Children's Journal was evaluated with the examples in its content in terms of general criteria, and then, from a sociological window, the conception of the child, the place of the child in the society and the family, and how the child's religious socialization was approached were examined and evaluated. Moreover; values education, basic scientific fields and activities to contribute to the developmental characteristics of the child were evaluated by giving examples from the examined numbers. The compatibility of the content of the journal with the Curriculum of the Ministry of National Education was examined by comparison. It has been observed that the Diyanet Child Journal, which was used as a source in the research process, is aware of the fact that the child is a social individual and contributes to his socialization, information and awareness of his values at the highest level.