İdari işlem olarak sınır dışı etme kararları
Deportation orders as administrative act
- Tez No: 765768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA BURAK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sınır Dışı Etme Kararı, Olağanüstü İdari Yaptırım, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Devletin Egemenlik Yetkisi, Menfaatler Arasında Adil Denge, Expulsion order, Extraordinary Administrative Act, Foreigners and International Protection Act, State Sovereignty, Fair Balance Of Interests
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Sınır dışı etme kararları, insan hakları hukukunda yaşanan gelişmeler ışığında, yüzyıldan kısa bir süre içinde büyük bir değişim yaşamıştır. Devletlerin egemenlik yetkisinin sonucu olarak sınır dışı etme kararlarının yargı denetimine tabi olmadığı görüşü, bu kararların insan haklarının ağır ve geri dönülemez ihlali riskini barındırmasından dolayı günümüzde yerini yoğun ve titiz yargısal denetime bırakmıştır. Türk hukukunda ise sınır dışı etmeye idare hukukundaki yaklaşım da benzer bir şekilde değişmiş ve bu alanı detaylı bir şekilde düzenleyen Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu yürürlüğe girmiştir. Göç İdaresi Başkanlığı, sınır dışı etmeye ilişkin araştırma ve değerlendirme yapan uzman idari otorite olarak belirlenmiş olup bu kararın alınmasında idarenin gözetmesi gereken birçok güvence getirilmiştir. Böylece altmış yıl önce hükümet tasarrufu olarak görülen sınır dışı etme kararları, artık yoğun yargısal denetime tabi tutulmaktadır. Bu çalışmada, sınır dışı etme kararının idari niteliği ile kapsamında barındırdığı risklere karşı temel hak ve özgürlüklerin korunması için özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olmak üzere uluslararası ve ulusal içtihatlar ve yasal düzenlemeler ile getirilen güvenceler ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Expulsion orders have undergone a major change in less than a century, in the light of developments in human rights law. The view that expulsion orders are not subject to judicial review, as a result of the sovereign power of states, has left its place to intense and meticulous judicial review today, as these decisions carry the risk of serious and irreversible violations of human rights. In Turkish law, the approach to expulsion in administrative law has similarly changed and Foreigners and International Protection Act, which regulates this area in detail, has entered into force. The Presidency of Migration Management has been designated as the expert administrative authority that conducts research and legal assessment regarding expulsion and many assurances have been brought in order for the administration to take this decision. Thus, expulsion orders, which were seen as an act of government sixty years ago, are now subject to intense judicial review. In this study, the administrative character of the expulsion order and the assurances brought by international and national jurisprudence, especially the European Court of Human Rights, and legal regulations are discussed for the protection of fundamental rights and freedoms against the risks it contains.