The case of African students in Turkey: Their migration experiences, transnational identities and adaptation
Türkiye'deki Afrikalı öğrenciler: Göç deneyimleri, uluslararası kimlikleri ve uyumları
- Tez No: 765792
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ TUTKU AYDIN BEZİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afrikalı öğrenciler, ulus-ötesicilik, kimlik, uyum, Afrika diasporası, African students, transnationalism, identity, adaptation, African diaspora
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, 2019-2021 yılları arasında gerçekleştirilen mülakatlarla Türkiye'deki Sahra-altı Afrikalı öğrencilerle ilgili ampirik araştırmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Görüşülen kişilere anayurtla ilişkiler, ev sahibi ülke, diaspora ve ulusötesi bağlar olmak üzere üç boyutta sorular sorulmuştur. Afrikalı öğrencilerin öğrenme deneyimleri açısından eğitim çalışmaları açısından da incelenmesi gerekirken, bu çalışma Türkiye'deki Afrikalı öğrencileri bir geçici göç veya hareketlilik ve bir ulusötesi kimlik gelişimi vakası olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Afrikalı öğrencilerin hareketlilik deneyimlerini, kimlik gelişimlerini ve adaptasyonlarını, konuyu Türkiye'deki daha geniş göç konusuna ve Türkiye'deki Afrika diasporası kimliğinin gelişimine yerleştirerek açıklamak amaçlanmıştır Literatürde uluslararası öğrencilerle ilgili genel olarak ulus temelli çalışmaların ötesine geçerek, Afrika'dan gelen öğrencileri inceleyerek, ulusal ve Pan-Afrika gibi ulusötesindeki kimliklerini gözlemlememizi sağlar. Yerel, ulusal ve Afrika anlamında tanımlanan anavatanlarıyla güçlü bağlarını korurken, Türkiye'ye belirli bir düzeyde bağlılık geliştirirler. Öğrenciler, eğitim deneyimlerini, insan sermayelerini inşa etmenin bir yolu olarak görürler ve hem söylem hem de ekonomik yardım gibi eylemler şeklinde olsun, anavatanlarının ve Afrikanın kalkınmasına yönelik bir sorumluluk duygusuyla hareket ederler. Çeşitli ulusrararası öğrenciler hakkında bazı araştırmalar olmasına ragmen, Afrikalı öğrenciler Türk araştırmacılara daha az kalıcı görünmektedir. Afrikalı öğrencilerin öğrenme deneyimleri açısından eğitim çalışmaları açısından da incelenmesi gerekirken, bu çalışma Türkiye'deki Afrikalı öğrencileri bir geçici göç veya hareketlilik ve bir ulusötesi kimlik gelişimi vakası olarak incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate sub-Saharan African students in Turkey as a case of migration and transnationalism. We would like to explore the mobility experiences, identity development, and adaptation of African students by locating the case in the wider issue of migration in Turkey as well as the development of the African diaspora identity in Turkey. The African students in Turkey demonstrate a multiplicity of intersecting identities, including local, regional, national, gender, religious, class, and international identities but they also participate in pan-African and transnational identities. Going beyond generally nation-based studies of international students in the literature, we investigate students coming from the whole continent, which enables us to observe their identities beyond national such as their pan-identities and international identities. They develop a certain level of allegiance to Turkey while maintaining strong links with their homelands, defined in local, national, and African senses. Students view their educational experience as a way of building their human capital and acting with a sense of responsibility towards the development of their home country and Africa, whether in the form of both words and actions such as remittances and return. Although there is some research on the various international students, African students seem to be less permeable to Turkish researchers. While African students must also be examined from the standpoint of education studies with regard to their learning experiences, this study aims to investigate African students in Turkey as a case of temporary migration or mobility and a case of transnational identity development.