Özgül öğrenme güçlüğü olan çocuklarda el fonksiyonlarının incelenmesi
Examination of hand functions in children with specific learning disorder
- Tez No: 765945
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SARAÇOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ METEHAN YANA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: El becerileri, El duyusu, Motor yeterlilik, Özgül öğrenme güçlüğü, Hand dexterity, Hand sense, Motor competence, Specific learning disability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) olan çocukların el duyusal ve motor fonksiyonlarını, el becerilerini ve genel motor yeterliliklerini değerlendirerek normal gelişim gösteren (NGG) akranları ile karşılaştırmaktır. Gereç – Yöntem: Çalışmaya 30 ÖÖG tanılı çocuk ve onlarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 30 NGG çocuk katıldı. Tüm katılımcılarda iki nokta diskriminasyonu, stereognozi ve eklem pozisyon hissi duyuları ile el kavrama kuvveti, lateral kavrama, pinch kavrama ve üç nokta kavrama kuvvetleri değerlendirildi. Üst ekstremite becerileri Minnesota El Beceri Testi (MEBT) ve Abilhand-Kids ölçeği ile; genel motor yeterlilikleri Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi 2 Kısa Form'u (BOT2-KF) ile değerlendirildi. Bulgular: Demografik özellikleri açısından gruplar benzerdi. İki nokta diskriminasyonu ve stereognozi duyularında gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmazken (p>0,05); eklem pozisyon hissi için NGG grup lehine anlamlı bir fark (p0,05). MEBT sonuçlarında tüm alt değerlendirmelerde ÖÖG grubunun etkilenmiş olduğu saptandı (p0,05). Sonuç: Bu çalışma ile ÖÖG tanılı çocukların NGG çocuklarla karşılaştırıldığında, duyu ve motor fonksiyonlarında, fonksiyonel üst ekstremite becerilerinde ve genel motor yeterliliklerinde etkilenim olabileceği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the hand sensory and motor functions, hand skills and general motor competences of children with Specific Learning Disability (SLD) and compare them with children with normal development (ND). Materials and Methods: The study included 30 children with SLD and 30 with ND who matched them in age and gender. Two-point discrimination, stereognosis and joint position senses, as well as hand grip strength, lateral grip, pinch grip, and three-point grip strength were evaluated in all participants. Upper extremity competences with Minnesota Manual Dexterity Test (MMDT) and Abilhand-Kids questionnaire; general motor skills were assessed with the Bruininks-Oseretsky Motor Proficiency Test 2 Short Form (BOT2-SF). Results: Groups were similar in terms of demographic characteristics. While there was no significant difference between the groups in two-point discrimination and stereognosis sensory assessments (p>0.05); a significant difference was found in favor of the ND group in the joint position sense assessment (p0.05). In MMDT results, the SLD group was detected to be affected in all sub-assessments (p0.05). Conclusion: According to the results of this study, it was found that besides the academic deficiencies of children with SLD, sensory and motor functions, functional upper extremity skills and general motor competences may be affected.