Hidroksi üç gruplu polibütadien (HTPB)/ amonyum perklorat (AP) bazlı yakıtlarda amonyak çıkışına sebep olmayan oksitleyici bağlayıcısının hazırlanması
- Tez No: 76595
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL SARIKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ASBA 1, mekanik özelik, reolojik özelik, işlenebilirlik süresi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Doktora Tezi HİDROKSİ UÇ GURUPLU POLİBÜTADİEN (HTPB) /AMONYUM PERKLORAT (AP) BAZLI YAKITLARDA AMONYAK ÇDKIŞINA SEBEP OLMAYAN OKSİTLEYİCİ BAĞLAYICISININ HAZIRLANMASI M.Melih AKILLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Yüksel SAR1KAYA 1998, Sayfa 68 Jüri: Prof.Dr. Yüksel Sarıkaya Prof.Dr. Muammer Canel AssocProf.Dr. Atilla Yücel Bu çalışmada, katı yakıt karışımına amin tuzu oksitleyici bağlayıcı katılması ile TEPAN oksitleyici bağlayıcı bulunduranlara göre katı yakıtların karışım sürelerinde büyük oranda azalma gerçekleştirilmiştir. Amin tuzu oksitleyici bağlayıcı, katı yakıtların karıştırılması sırasında oluşan amonyağın elimine edilmesi ya da en alt düzeye indirilmesi için TEPAN ile bir amonyum tuzu önceden tepkimeye sokularak hazırlanmaktadır. TEPAN'da olduğu gibi“hold”denilen sürekli amonyak uzaklaştırma işi gibi ek bir işleme gerek kalmayacağından dolayı işlem ve de özelikle karışım süresi kısaltılmıştır. ASBA 1,6, üçüncü yöntem ile sentezlenmiştir. Karakterizasyon yanında reolojik ve mekanik özelik çalışmalarından sağlanan sonuçlar bu yöntemin uygun olduğunu göstermiştir. ASBA denilen amin tuzu oksitleyici bağlayıcısının FTIR spektrumu, ASBA içeren değişik yakıt karışımlarının mekanik özelikleri, sertlik değerleri ve işlenebilirlik süresi sırayla Instron test cihazı, Shore-A test cihazı ve Brookfield viskometresi gibi aygıtlar kullanılarak ölçülmüştür. FTIR ve NMR ile yapılan ASBA 1,6'nın karakterizasyon çalışmasından AP ile TEPAN arasındaki tepkimenin önce NH2+ iyonunun daha sonra da NH2 ve C104" arasında iyonik bağın oluşumu ile tamamlandığı sonucuna varılmıştır. Bir ve iki no'lu karışım 400> / 200|i. / 50u, geriye kalan dört karışım ise 200^ / 2û> bulundurmaktaydı. Beş ve altı no'lu karışımların karışım süreleri diğer dört karışımdan bir saat daha fazladır. Altı yakıt karışımı içerisinde dört no'lu karışım en düşük karışım sonu viskozluğu göstermektedir. Beş no'lu karışım en düşük olgunlaşma süresine sahiptir. Sertlik değerleri açısından beş ve altı no'lu karışımlar uygun sertlik değerleri vermektedir. 60 °C, oda sıcaklığı ve -45°C'deki mekanik özelikler için istenilen değerlere altı no'lu karışım ile ulaşılmıştır. Yakıt karışımlarının işlenebilirlik süresi kıyaslandığında altı no'lu karışımın daha uzun işlenebilirlik süresine neden olduğu görülmektedir. Yakıt karışımlarının mekanik ve reolojik performansı açısından altı no'lu karışım en yüksek mekanik sağlamlık yanında en uzun işlenebilirlik süresini de göstermiştir. Sonuç olarak, ASBA 1,6 içeren altı yakıt karışımı içerisinde optimum performans gösteren karışım altı no'lu karışım olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE SYNTHESIS OF AN AMINE SALT BONDING AGENT WITHOUT GENERATION OF AMMONIA DURING MIXING IN HTPB / AP BASED PROPELLANTS M.Melih AKILLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Yüksel Sarıkaya 1998, Pages 68 jury: Prof.Dr. Yüksel Sarıkaya Prof.Dr. Muammer Canel AssocProf.Dr. Atilla Yücel In the present study, a substantial reduction in mix time of solid propellants, relative to that of the propellants containing TEPAN bonding agent, was realized by incorporating an amine salt bonding agent into the mix. Amine salt bonding agent was prepared by prereacting an amine bonding agent,TEPAN, with an ammonium salt to euminatine or minimize in situ ammonia generation during the mixing of the solid propellants. The processing time particulary the mix cycle time was shortened since there won't be any requirement for subsequent ammonia removal which needs additional process and time called as“ Hold ”as it fe by TEPAN. ASBA 1,6 has been synthesized by the method III. Together with the characterization study, the results of the studies of rheological and mechanical properties showed that this method is suitable. FTIR spectroscopy of the amine salt bonding agent, namely ASBA, the mechanical Sroperties, hardness, and pot-life of the different propellant formulations containing SBA were studied by means of Instron Tensile Tester, Shore A Tester and Brookfield viscometer respectively. In the characterization study carried out by means of FTIR and NMR, it was concluded that the onset of the reaction between AP and TEPAN, NH2+ ion was formed and the reaction was completed by the formation of ionic bond between NH2+ and C104" ions. The first and second formulations having the AP particle size distribution of 400 u / 200 u. / 50 u, and the remaining four formulations having the AP particle size distribution of 200 u./20|a. were prepared. The horizontal mixer was used only for the first formulation, other formulations were mixed in vertical mixer. The first, second, third and sixth formulations comprised of 0.49 % ASBA 1.6 by mass. The fourth and fifth formulations comprised of 030 % ASBA 1.6 by mass. The mixing time of the fifth and sixth formulations is one hour longer than that of the other formulations. The fourth formulation exhibits the lowest end of mix viscosity among the others. The fifth formulation has the shortest curing time. The fifth and sixth formulations show reasonable hardness value. As for the mechanical properties at 60°C, room temperature and -45 °C, the desired value was reached by the sixth formulation. When comparing the pot life of propellant formulations, it is seen that the sixth formulation has the longest pot From the view point of mechanical and rheological performance of the propellant formulations, the sixth formulation show not only the highest mechanical properties, but also the longest pot life. As a result, the formulation showing the optimum performance within the six formulations, containing ASBA 1,6, was assigned to be as the sixth formulation. Key Words : ASBA 1,6, mechanical property, rheological property, pot life n