Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların motor yeterliliklerinin normal gelişim gösteren yaşıtları ile karşılaştırılarak incelenmesi
Comparasional study on motor proficiency of educable mentally retarded children and their normal pears
- Tez No: 76598
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERİMAN ARAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Educable mentally retarded children, adapted physical education and sport, physical and motor fitness, body image, motor proficiency IV
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Eğitilebilir zihinsel engelli çocukların (12-18 yaş) boy, ağırlık, beden yağ oranı, kuvvet, koordinasyon ve esneklik gibi motor özelliklerini ve beden algılarını incelemek, normal gelişim gösteren yaşıtları ile karşılaştırma yaparak aradaki farklılıkları ortaya koymak ve bu bilgileri özel beden eğitimi programcılarının yararına sunabilmek amacıyla planlanan bu araştırma 156 EZE ve 157 NGG öğrenci olmak üzere toplam 313 çocuk üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Project Unique Test”ile Hastad ve Lacy'nin (1989) önerdikleri testlerden yararlanılarak oluşturulan“Fiziksel veMotor Yeterlilik Testi”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Genel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, EZE kız ve erkek öğrencilerin NGG akranlarına göre boy uzunluklarının daha kısa, beden ağırlıklarının daha düşük olduğu, DUA, mekik, mekik koşusu, esneklik, kavrama kuvveti ve beden algısı yönünden de önemli derecede yetersiz oldukları saptanmıştır. NGG öğrencilerin fiziksel ve motor özelliklerinde görülen cinsiyet farklılığı EZE öğrencilerde gözlenememiştir. NGG kız ve erkeklerde yaşla bir çok parametre arasında ilişki bulunurken EZE öğrencilerde yaşla sadece boy özelliğinin ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study that has been planned with the purpose to determine the differences between educable mentally retarded (EMR) children and their normally developed peers by studying their heights, weights, triceps and subscapular skinfolds, strengths, coordinations and flexibility and to present the results to programmers studying the adapted physical education has been carried out on totally 313 (156 EMR children and 157 children with normal development). As the means of getting data“ Project Unique Test”and“Physical and Motor Proficiency Test”which has been suggested by Hastad and Lacy (1989) also“General Information Form”that has been developed by the researcher have been used.According to the results of the study it has been determined that the body height of EMR girls and boys is shorter, the body weigth is less and EMR children are significantly insufficient in the aspects of standing long jump, situps, shuttle run, flexibility, graps strength compared to their peers with normal development. Sex differences that have been observed on normally developed children couldn't be observed on EMR children. While there are relations between the age and a lot of parameters of normally developed children there is a relation only between the body height and the age on EMR children.