Mesnevî'de dört kapı: Şeriat, tarikat, hakikat, marifet
Four gates in Masnawi: Sharia, sect, truth, ingenuity
- Tez No: 766067
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY KOCATÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Mesnevî, şeriat, tarikat, hakikat, marifet, Mawlana, Mathnawi, sharia, sect, truth, ingenuity
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Dört Kapı, yakîn arayan manevî bir kalbin din ve iman esaslarını ihtiva etmektedir. Bu esaslar, müminin tecelligâhı sayılan Kâbenin dört duvar bütünlüğünü yansıtmaktadır. Bu dört kapı; şeriat, tarikat, hakikat ve marifet köşe taşları üzerinde kişinin manevî bilgeliklere yükseldiği kulluk bilinci ve irfânının sembolik karşılığıdır. Mesnevî'deki dört kapı ise 'bilmek, uymak, ulaşmak, olmak' şeklinde özetleyebileceğimiz bir muhtevayı kapsamaktadır. Gerek dört kapı kavramlarında gerek bu kavramların Mesnevî'deki muhtevasında işaret edilen en temel husus ise; kişinin Kur'an, sünnet, nübüvvet ve velâyet rehberliğinde tasavvufta yol alabileceği gerçekliğidir. Bunun seyr ü sülûk aracılığıyla yapılabilmesi ise; kişinin, 'Hak ve hakîkati kendinden daha fazla sevebilme' isteğine bağlanmıştır. Dört kapıya ilişkin kavramsal açıklamalar, tasavvuf tarihindeki ilk eserlerden günümüze kadar uzanan bir tarama yelpazesiyle oluşturulmuştur. Mesnevî beyitlerinin tercüme edilerek aktarılmasında; Derya Örs ile Hicabî Kırlangıç öncülüğünde hazırlanan Mesnevî-i Ma'nevî eseri temel alınmıştır. Mesnevî'ye ait dört kapı kavramlarının şerhinde ise büyük ölçüde Ahmet Avni Konuk'un Mesnevî-i Şerîf şerhi esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The Four Doors contain the principles of religion and belief of a spiritual heart that seeks closeness. These principles reflect the integrity of the four walls of the Kaaba, which is considered the believer's manifestation. These four doors; On the cornerstones of sharia, sect, truth and ingenuity, it is the symbolic equivalent of the consciousness of servitude and wisdom, in which one ascends to spiritual wisdom. The four doors in Mesnevî, on the other hand, cover a content that can be summarized as 'knowing, obeying, reaching, being'. The most basic point pointed out both in the concepts of four doors and in the content of these concepts in Mesnevî is; It is the reality that a person can proceed in Sufism under the guidance of the Qur'an, Sunnah, prophethood and guardianship. If this can be done through the course of sûlûk; It is connected to the person's desire to 'love the truth more than oneself'. Conceptual explanations of the four gates have been created with a scanning range from the first works in the history of Sufism to the present day. In the translation and transfer of Mesnevî couplets; The work of Mesnevî-i Ma'nevî, which was prepared under the leadership of Derya Örs and Hicabi Swallow, is based on. In the explanation of the four door concepts of Mesnevî, the commentary of Ahmet Avni Konuk's Mesnevî-i Şerîf has been taken as the basis.