The relationship between paternalistic leadership, perceived employment discrimination and nepotism
Paternalistik liderlik ile iş ayrımcılığı algısı ve kayırmacılık (Nepotizm) arasındaki ilişki
- Tez No: 356337
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. BEGÜM ÖTKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: paternalistik liderlik, iş ayrımcılığı algısı, kayırmacılık (nepotizm), paternalistic leadership, perceived employment discrimination, nepotism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Paternalizm Türk toplumunun kültürel bir özelliği olmakla birlikte, bu çalışma paternalizmin örgütlerdeki birtakım yansımalarına açıklık getirmeyi amaçlamıştır. Literatür, çoğunlukla, paternalistik liderliğin çalışan davranışları üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymuştur. Ancak bu araştırma, paternalist yönetim biçiminin muhtemel sakıncaları üzerinde durmak suretiyle konuya farklı bir açıdan yaklaşmıştır. Literatüre dayanılarak,“iş ayrımcılığı algısı”ile“kayırmacılık (nepotizm)”ın paternalist liderlik tipinin olumsuz iş çıktıları olabileceği varsayımında bulunulmuştur. Sözkonusu varsayımdan hareketle, bu çalışmada“paternalistik liderlik (PL)”ile“iş ayrımcılığı”ve“kayırmacılık (nepotizm)”arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın neticesinde; paternalist yöneticilerin çalışanlarına yönelik taraflı ve ayrıcalıklı tutumlarının, lider-çalışan ilişkisini olumsuz yönde etkileyeceğinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda birtakım hipotezler geliştirilerek, muhtelif sektörlerde faaliyet gösteren“aile işletmeleri”bünyesinde, alan çalışması ile test edilmiştir. Araştırma verileri, 183 çalışandan anket yöntemi ile elde edilmiştir. Veri toplama araçları demografik sorular ile paternalistik liderlik ölçeği, iş ayrımcılığı algısı ölçeği ve kayırmacılık ölçeğinden oluşmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; paternalist bir ilişkide, yöneticilerinden 'yardımsever' ve 'ahlaki' bir yaklaşım göremeyen çalışanlar, insan kaynakları uygulamalarında“iş ayrımcılığı”algısına, işe alınmayı izleyen süreçlerde ise“kayırmacılık (nepotizm)”algısına daha açıktırlar. Bunun yanısıra, yöneticilerin çalışanlarına yönelik 'otoriter' davranışları ile çalışanların işe alım sürecine ilişkin“kayırmacılık (nepotizm)”algısı arasında olumlu bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While paternalism is a cultural characteristic of Turkish society, this study intended to clarify some of its reflections within the organizational context. The previous research has mostly studied“paternalistic leadership (PL)”together with its positive work outcomes. However, the present study approached to the topic from a different perspective. It specifically concentrated on its potential drawbacks. Based on the literature review, it was assumed that“perceived discrimination”and“nepotism”might be undesirable organizational outcomes of PL. The object of this study was to assess the relationship between“PL”,“perceived employment discrimination”and“nepotism”. The findings were supposed to throw light on how paternalism can damage employment relation through the employer's differential conduct towards his/her subordinates. This research is a hypothesis-testing study with regard to its purpose. It is a correlational study and field study was employed with respect to the research setting. The data were collected from 183 employees working at some family-owned, private sector organizations of Turkey. The survey instrument consisted of four sections including demographic questions and the scales of PL, perceived employment discrimination and nepotism. According to the results; those employees who are not extended 'benevolence' or 'morality' of their paternalist manager are more likely to perceive“discrimination”in human resources applications and“nepotism”in the after-hiring processes. The results also revealed that those employees who are subject to their manager's 'authoritative' treatments are more likely to perceive“nepotism”in the hiring process.