Sağlık kurumlarından hizmet alanların sağlıkta şiddete ilişkin duygu ve tutumlarının belirlenmesi: Bir kamu hastanesi örneği
Determining the emotions and attitudes of people receiving service from health institutions regarding violence in health: A public hospital example
  1. Tez No: 766112
  2. Yazar: SEMRA ALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Şiddet Bildirimi, Şiddet Duygusu, Şiddet Davranışı, Violence, Violence in Health, Declaration of Violence, Feeling of Violence, Violence Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmada sağlık kurumlarından hizmet alanların sağlıkta ‎şiddete ilişkin duygu tutum ve davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durumu, gelir durumu gibi bazı değişkenlere göre şiddete ilişkin duygu tutum ve davranışları değerlendirilmiştir. Araştırmada betimsel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Samsun il merkezinde bulunan Gazi Devlet Hastanesinin acil servisine başvuran bireyler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evren içerisinden rasgele örnekleme yöntemi ile belirlenen 1045 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“şiddet eğilimi ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde nicel veri analiz yöntemleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde parametrik istatistiksel tekniklerden, ikili karşılaştırmalarda bağımsız örneklem t testi, 3 ve daha fazla kategorili değişkenlerin karşılaştırılmasında ise ANOVA testi kullanılmıştır. Bazı değişkenlerin şiddet eğilimine etkisinin incelenmesi amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada şiddet eğilimlerinin düşük düzeyde olduğu, katılımcıların önemli bir kısmının düzenli gelirlerinin olmadığı, erkeklerin ve yaşı 25 ve altı olanların, çalışmayanların, eğitim düzeyi düşük olanların, sağlık güvencesi olmayanların, geçmişte disiplin soruşturması yaşayanların, ceza davasında yargılanmış olanların, şiddete maruz kalmış olanların, tabanca/av tüfeği bulunanların, medyada şiddet haberlerinden etkilenenlerin şiddet eğilimlerinin diğer katılımcılara göre yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Geçmişte şiddet ya da şiddete bağlı durumlardan etkilenen bireylerde şiddet eğilimlerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the research, it is aimed to examine the emotions, attitudes and behaviors of those who receive service from health institutions regarding violence in health. For this purpose, the emotions, attitudes and behaviors of the participants regarding violence were evaluated according to some variables such as gender, age, education level, marital status, income status. Scanning model, one of the descriptive research models, was used in the research. The population of the research consists of individuals who applied to the emergency service of Gazi State Hospital in Samsun city center. The sample of the research consists of 1045 participants determined by random sampling method from the universe. In the research,“violence tendency scale”was used as a data collection tool. Quantitative data analysis methods were used in the analysis of the research data. In the analysis of the data, parametric statistical techniques, independent sample t-test in pairwise comparisons, and ANOVA test in the comparison of variables with 3 or more categories were used. Regression analysis was performed to examine the effects of some variables on the tendency to violence. In the research, the tendency of violence is low, a significant part of the participants do not have a regular income, men and those ‎‎25 and under, those who do not work, those with low education level, those who do not have health insurance, those who have had disciplinary investigations in the past, those who have been tried in criminal cases, those who are exposed to violence. It has been found that those who are left behind, those who have a gun/shotgun, and those who are affected by the news of violence in the media according to other participants have a higher tendency to violence. It has been concluded that individuals who have been affected by violence or violence-related situations in the past have a high tendency to violence.