Yöneticilerin etik liderlik davranışları ile çalışanların performansı ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki: Sağlık sektörü örneği
The relationship between ethical leadership behaviors of managers and employees' performance with organizational commitment: Health sector example
  1. Tez No: 766146
  2. Yazar: SEVİL ÜNKARACALAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Örgütsel Bağlılık, Liderlik, Etik Liderlik, Ethic Leadership, Performance, Organizational Commitment, Health Sector
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Etik liderler dürüstlükleri ile ön plana çıkarlar. Söylediklerini uygularlar ve değerleri, sözleri ve eylemleri bir bütündür. Başkaları için söylediklerine kendileri de uyarlar aksi takdirde güvenilirlikleri ve itibarları da zarar görecektir. Etik liderler tarafından yönetilen kuruluşlar, diğer şirketler için de iyi bir örnek teşkil ederler ve şirketlerin saygınlığı artar, marka değeri yükselir. Aday çalışanların çalışmak, tedarikçilerin ortak iş yapmak ve rakiplerin taklit etmek isteyeceği özellikler etik liderlik ile artacaktır. Bu çalışmamızda etik liderlik davranışları ile örgütsel bağlılık ve performans arasındaki ilişki incelenmiş olup, 300 kişinin katılımı ile anketler gerçekleştirilmiştir. Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Etik Liderlik Ölçeği ve Performans Değerlendirme Ölçeği arasındaki ilişkiler Spearman korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Örgütsel Bağlılık Ölçeği, Etik Liderlik Ölçeği ve Performans Değerlendirme Ölçeği güvenilirliği Cronbach Alfa ile hesaplanmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS programı kullanılmıştır. Örgütsel bağlılık ölçeği toplam puan ile performans değerlendirme ölçeği arasında aynı yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Örgütsel bağlılık ölçeği alt boyutu olan duygusal bağlılık ile performans değerlendirme ölçeği arasında aynı yönde anlamlı ilişki bulunurken, ölçeğin alt boyutları olan devam ve normatif bağlılık ile performans değerlendirme ölçeği aralarında anlamlı ilişki bulunmamaktadır. Örgütsel bağlılık ölçeği toplam puanının ve duygusal bağlılık puanının artması performans değerlendirme puanının da artmasını sağlamaktadır. Etik liderlik ölçeği ile performans değerlendirme ölçeği puanı arasında aynı yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Araştırmamızın sonuçları göstermektedir ki, sağlık sektörü çalışanları için, etik liderlik davranışları ile çalışanların performansları arasında anlamlı bir ilişki varken, örgütsel bağlılık ve etik liderlik arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Ethical leaders stand out with their honesty. They practice what they say, and their values, words, and actions are integral. They also follow what they say about others themselves, otherwise their credibility and reputation will be affected badly. Organizations led by ethical leaders also set a good example for other companies, and the reputation of the companies increases and the brand value increases. The characteristics that candidate employees will want to work with, suppliers to collaborate, and competitors to imitate will increase with ethical leadership. In this study, the relationship between ethical leadership behaviors, organizational commitment and performance was examined, and questionnaires were conducted with the participation of 400 people. Relationships between Organizational Commitment Scale, Ethical Leadership Scale and Performance Evaluation Scale were examined with Spearman correlation coefficient. Organizational Commitment Scale, Ethical Leadership Scale and Performance Evaluation Scale reliability were calculated with Cronbach Alpha. SPSS program was used for statistical analysis. A meaningful correlation was found between the total score of the organizational commitment scale and the performance evaluation scale in the same direction. While there is a meaningful relationship in the same direction between affective commitment, which is the sub-dimension of the organizational commitment scale, and the performance evaluation scale, there is no meaningful relationship between the sub-dimensions of the scale which are continuance and normative commitment, and the performance evaluation scale. The increase in the total score of the organizational commitment scale and the emotional commitment score also increases the performance evaluation score. A meaningful relationship was found between the ethical leadership scale and the performance evaluation scale score in the same direction. The results of our research show that while there is a meaningful relationship between ethical leadership behaviors and employee performance for healthcare professionals, there is no meaningful relationship between organizational commitment and ethical leadership.