Impact of training and development on intrinsic motivation and work performance: mediation effect of intrinsic motivation
Eğitim ve gelişimin iş performansına etkisi: içsel motivasyonun aracı rolü
- Tez No: 766159
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZER AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim ve Strateji, Eğitim ve Geliştirme, İçsel Motivasyon, İş Performansı, Training and Development, Intrinsic Motivation, Work Performance
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırma, Pakistan'ın Federal Başkent Bölgesi (FCT) İslamabad ve Rawalpindi şehrinde farklı işletmelerde çalışan telekomünikasyon sektörü çalışanlarına uygulanmıştır. Eğitim ve gelişimin iş performansı ile ilişkilendirilmesinde içsel motivasyonun aracılık etkileri araştırılarak, eğitim ve gelişimin içsel motivasyon ve iş performansı üzerindeki etkisinin ampirik olarak incelenmesi amaçlanmaktadır. Anket verileri (FCT) İslamabad ve Rawalpindi'deki farklı telekomünikasyon işletmelerinden toplanmıştır. Hipotezleri yapısal eşitlik modellemesi yoluyla test etmek için 304 çalışanın nihai örnek verileri kullanılmıştır. Eğitim ve geliştirme, çalışanların iş performansını ve içsel motivasyonunu önemli ölçüde etkiler ve nihayetinde içsel motivasyon, iş performansını olumlu yönde etkiler. İçsel motivasyon, eğitim ve gelişimin bireylerin iş performansı üzerindeki daha büyük olan etkisini azaltır. Ancak, eğitim ve gelişim ilişkisi ile iş performansı arasında kısmen aracılık sergileyen anlamlı bir ilişki varlığını korumaktadır. Bu araştırma, kamu politikası karar vericilerinin eğitim ve gelişimin ve içsel motivasyonun sonuçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca, yönetimdeki kişi ve gruplar, toplumun refahına katkıda bulunan çalışanların iş performansını en üst düzeye çıkarmak amacıyla çalışanların motivasyonu için stratejiler formüle edebilir.
Özet (Çeviri)
In organizations, employee's training and development is seen as the main problem behind dissatisfaction which ultimately leads towards decrease in level of intrinsic motivation as well as work performance of individual. This research is specific to employees of telecommunication industry working in different organization of Federal Capital Territory (FCT), Islamabad and Rawalpindi, Pakistan, and empirically examined the influence of training and development on intrinsic motivation and work performance including investigating the mediation effect of intrinsic motivation on the association of training and development with work performance. Survey data were gathered from different telecommunication organizations of the FCT Islamabad and Rawalpindi city of Pakistan and the final sample data of 304 employees were analyzed to test the hypotheses through structural equational modeling. Training and development positively influenced the work performance and intrinsic motivation of employees and similarly intrinsic motivation positively influenced work performance. Finally, intrinsic motivation reduces the significant impact of training and development on work performance of individuals, however still remain significant relationship which exhibits partially mediation between relation of training and development and work performance. This research will assist decision-makers to better understand the consequences of training and development, and intrinsic motivation. Moreover, management may formulate strategies for the motivation of employees to maximize the work performance of employees which contribute to the welfare of society. Organizations need to emphasize the intrinsic motivation of employees on priority in any circumstances to utilize their full efforts for better performance.