Fen bilimleri eğitiminde arduino uygulama süreçlerine yönelik öğretmen adaylarının görüşlerinin incelenmesi
Examination of teacher's opinions on arduino applied processes in science education
  1. Tez No: 766182
  2. Yazar: MEHMET KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜLNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arduino, fen Bilimleri eğitimi, öğretmen adayı, robotik kodlama, teknoloji kullanımı, Arduino, science education, teacher candidates, robotics coding, use of technology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmen adaylarının arduino destekli robotik kodlama uygulamalarının fen bilimleri dersine yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Bu araştırma nitel araştırma yöntemi olan fenomenoji (olgu bilim) çalışma modeline uygun olarak yapılmıştır. Araştırma problemi seçiminde öğretmen adaylarının alan eğitimi hakkındaki sorunları dikkate alınmıştır. Araştırma Örneklemine bir devlet üniversitesinin fen bilgisi öğretmenliğinde eğitim gören 37 öğretmen adayı dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında birebir görüşme tekniği kullanılmıştır. Bu görüşmelerde fen bilimlerinde arduino kullanımına yönelik yarı yapılandırılmış sorular bulunmaktadır. Görüşme sonuçlarına göre, fen bilimlerinde kodlama kullanımının öğrencileri etkilediğini ve arduino ile kodlama kullanımı hakkında ders almak istedikleri belirtmişlerdir. Fen bilimlerinde arduino ile kodlama kullanımının amacını, kazanımlara uygunluğunu, hangi beceri geliştirdiğini, olumlu ve olumsuz yönlerini, öğrenci başarısına etkisini, fen okuryazarı birey yetiştirmede önemini, fen okuryazarlık becerileri ile ilişkisini, kullanışlılığını, öğrenci düzeyine uygunluğunu, hangi temel düşünce becerilerini etkilediğini, hangi yöntemleri kapsadığını, öğrencilerinin katılımını, öğrenci üzerindeki pekiştireç etkisini, dönütleri, düzeltmeleri ve dersin devamlılığı hakkındaki görüşleri incelenmiştir. Araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar bu alanda araştırma yapanlar için bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine and interpret the opinions of prospective science teachers about the science lesson of arduino supported robotic coding applications. This research was carried out in accordance with the phenomenology (phenomenology) study model, which is a qualitative research method. In the selection of the research problem, the problems of the teacher candidates about the field education were taken into consideration. 37 pre-service science teachers studying at a state university were included in the research sample. One-on-one interview technique was used to collect the research data. In these interviews, there are semi-structured questions about the use of arduino in science. According to the results of the interviews, they stated that the use of coding in science affects the students and they want to take a lesson about the use of coding with Arduino. The purpose of the use of coding with Arduino in science, its suitability for the learning outcomes, which skills it develops, its positive and negative aspects, its effect on student success, its importance in raising a scientifically literate individual, its relationship with science literacy skills, its usefulness, its suitability for student level, which basic thinking skills affect, which methods The students' participation, the reinforcing effect on the student, their feedback, corrections and their views on the continuity of the course were examined. The results of the research provide information for those who do research in this field.