Sınıf öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP)yeterlikleri ile tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Review of the relationship between the competencies and attitudes of the individualized education program (IEP) of the classroom teachers
- Tez No: 766224
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: BEP, özel gereksinimli birey, kaynaştırma uygulamaları, özel eğitim, IEP, individual with special needs, implementations of inclusive education, special education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
İnsanlar bedensel, zihinsel ve sosyal yönden birbirinden farklıdır. Her insan sahip olduğu bireysel farklılığa uygun eğitim alma hakkına sahiptir. Özel gereksinimli bireylerin de sahip oldukları yetersizlik türüne ve düzeyine uygun eğitim alma hakları bulunmaktadır. Genel eğitim sınıfında öğrenim gören özel gereksinimli öğrencilerin eğitsel ihtiyacını karşılamak Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ile mümkün olmaktadır. Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin BEP yeterlikleri ile tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Yarıyılında Batman ili merkeze bağlı ilkokulların 1-4. sınıflarında kaynaştırma öğrencisi bulunan 277 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen“Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Tutum Ölçeği”(BEPTÖ) ile İlik ve Sarı (2018) tarafından geliştirilen“Öğretmenler İçin Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Yeterlilik Ölçeği”(ÖBEPYÖ) kullanılmıştır. Veri toplama aracı, COVID-19 pandemi sürecinde okullarda yüz yüze eğitime ara verilmesi nedeniyle hem online hem elden uygulanmıştır. Veri toplama aracından elde edilen veriler, SPSS istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin (frekans, yüzde, aritmetik XI ortalama, standart sapma vb.) yanı sıra non- parametrik analiz teknikleri (Kruskal Wallis-H testi ve Mann-Whitney U testi) kullanılmıştır. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin BEP tutumları ile BEP yeterlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman Momentler Çarpımı Korelasyon Testi kullanılmıştır. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin BEP ile ilgili genel tutumlarının“katılıyorum”düzeyinde ve olumlu olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin BEP'e uygun materyal hazırlamalarının zor olduğu, BEP uygulama sürecinde meslektaşları ile görüş alışverişinde bulunmak istedikleri, BEP'in kaynaştırma öğrencileri için yararlı olduğuna inandıkları, BEP hazırlanması ile ilgili çalışmalara katılmaktan hoşlandıkları, BEP konusunda üstlerine düşen sorumlukları yerine getirme konusunda istekli oldukları belirlenmiştir. Ayrıca BEP'in öğretmen-öğrenci iletişimini artırdığı, kaynaştırma uygulamasında ortaya çıkabilecek sorunların çözümünde etkili olduğu, öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Araştırmada, sınıf öğretmenlerinin BEP'e yönelik tutumlarının geneli üzerinde cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu değişkenlerinin etkisi olmadığı, buna karşılık hizmetiçi eğitim değişkeninin sınıf öğretmenlerinin BEP'e yönelik tutumları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, sınıf öğretmenlerinin BEP yeterlikleri“BEP Hazırlık Öncesi”,“BEP Hazırlama Aşaması”,“BEP Aile Katılımı”,“BEP'in Uygulanması ve Değerlendirilmesi”alt boyutları ile ölçeğin tamamında“katılıyorum”düzeyinde ve olumlu bulunmuştur. Ayrıca araştırmada, sınıf öğretmenlerinin kurallarına uygun BEP hazırlama konusunda yeterli olduğu, BEP ekibinin görev ve sorumluluklarını bildikleri, BEP için gerekli olan eğitsel performansın belirlenmesine katkı sağladıkları, BEP'in her aşamasında aile katılımının gerekli olduğunu bildikleri, BEP'e uygun eğitim yürütülmesi gerektiği ve gereken uyarlamaları yaptıkları, BEP uygulandıktan sonra öğrencinin gelişimine göre değerlendirmesini yapabildikleri sonuçlarına ulaşılmıştır. Son olarak BEP'e yönelik yeterliklerinin geneli üzerinde cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, kaynaştırma öğrenci sayısı değişkenlerinin etkisi olmamakla birlikte, hizmet içi eğitim değişkeninin öğretmenlerin BEP'e ilişkin yeterlikleri üzerinde anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada, sınıf öğretmenlerinin BEP'e yönelik tutumlarının, BEP'e ilişkin yeterliklerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. XII
Özet (Çeviri)
People are different from each other, physically, mentally and socially. Every human being has the right to receive education in accordance with the individual difference they have. Individuals with special requirements also have the right to receive education in accordance with the type and level of incompetence they have. It is possible to meet the educational needs of students with special requirements who have been educated in the general education class through Individualized Education Program (IEP). This research aims to examine the relationship between the IEP competencies and attitudes of classroom teachers. As a Quantitative Research method, correlational survey model was applied. The sample of the research consists of 277 classroom teachers who were having inclusion students in their classes in Spring Semester of 2020-2021 Educational Year, in Batman Centre. In this study,“The Attitude Scale for Individualized Education Program”(ASIEP) developed by the researcher,“The Individualized Education Program Competency Scale for Teachers”(IEPCST) developed by Ilik and Sarı (2018), were used. The data collection tool has been implemented both online and hands-on due to the interim of face-to-face education in schools during the COVID-19 pandemic process. The data obtained from the tools was analyzed by the SPSS statistical package program. Besides, the descriptive XIII statistics (frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation, etc.), non-parametric analysis techniques (Mann Whitney U, Kruskal Wallis H) are used in the analysis of data. In addition, the Spearman product-moment correlation coefficient test was used to determine the relationship between IEP attitudes and IEP competencies of classroom teachers. In the research, it was determined that the overall attitude of the classroom teachers on IEP was positive at the level of“I Agree”. In the research, it was determined that it is difficult for classroom teachers to prepare suitable material for IEP, that they want to exchange opinions with their colleagues during the IEP implementation process, believe IEP is useful for the inclusive students, participate in the study on IEP preparation, and that they are willing to fulfill their own responsibilities on IEP. Furthermore the study found out that IEP increases teacher-student communication and is effective in solving problems that may arise during implementation process and contributes to teacher professional development. The study revealed that while gender, seniority, educational background, the number of inclusion students variables do not have an impact on the general attitude of classroom teachers toward IEP, the inservice training variable has a significant impact in the attitude of classroom teachers toward IEP. As a result of the study, the IEP competencies of the classroom teachers were found to be“I Agree”and positive in the whole scale in the headings“Pre-Preparation”,“Preparation Phase”,“Family Participation”,“Implementation and Evaluation of the IEP”. In addition, it is concluded that the classroom teachers are sufficient to prepare the proper IEP, know the roles and responsibilities of the IEP team, contribute to the determination of the educational performance required for IEP, know that family participation is required at each stage of IEP, advocate that education must be carried out in accordance with the IEP and make the necessary adaptations, and that they could evaluate students based on their development after the implementation of IEP. Finally, the study revealed that while gender, seniority, educational background, the number of inclusion students variables do not have an impact on the general attitude of classroom teachers toward IEP, the inservice training variable has created a significant difference in the attitude of classroom teachers toward IEP. In addition, it was determined that the attitude of classroom teachers toward IEP positively impacted their competence regarding IEP. XIV