Bandırma'da ikamet edenlerin kent markası tutumlarının öncülleri
Antecedents of Bandırma residents' city brand attitudes
  1. Tez No: 766352
  2. Yazar: NÜKHET BUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBENİZ AKDENİZ AR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Brand, Bandırma, Brand City, Cities, Attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Günümüzde kentler de tıpkı ürün ve hizmetler gibi rekabet ortamında avantaj yakalamak istemektedirler. Bir diğer ifadeyle kentlerde yatırım, ticaret, ulaşım, eğitim, iş fırsatları, alışveriş, doğal güzellikler, kültürel faaliyetler, kamu hizmetleri, gastronomi vb. alanlarda öne çıkmak istemektedirler. Bu araştırmanın amacı Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinin marka kent kapsamında sosyal, kültürel, ekonomik, doğal güzellikleri vb. özellikleri doğrultusunda nasıl markalaşacağını incelemek ve kent markalaşması kapsamında ilçe hakkında çeşitli değerlendirmeler ve öneriler sunmaktır. Araştırma örneklemini Bandırma ilçesinde ikamet eden kent sakinleri oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden anket tekniği kullanılmış ve 987 kişiden yanıtlar toplanmıştır. Örneklem olarak tabakalı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri katılımcılara uygulanan 7'li Likert ölçeğinden oluşan anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Science) 24 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak; betimsel istatistiklerin yanında, İlişkisiz (Bağımsız) Örneklem T-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), korelasyon ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular incelendiğinde; bireylerin Bandırma denildiğinde akıllarına ilk gelen kelimelerin rüzgar, sahil, Bandırma vapuru, kelle peyniri, üniversite olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sakinlerin kente olan tutumları incelendiğinde; alışveriş merkezlerini, kafeleri, eğitim kurumlarını, toplu taşımaları, piknik ve mangal alanlarını yetersiz bulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bandırma ilçesini aile yaşantısına uygun, sosyal insanların olduğu bir yer olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra iş fırsatları açısından ilçenin yeterince cazip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda bireylerin tutumları göz önüne alınıp, ilçenin gelişmesi yönünde çeşitli öneriler sunulmuştur. Anahtar Sözcükler : Marka, Bandırma, Marka Kent, Şehirler, Tutum.
Özet (Çeviri)
Nowadays, cities would like to take advantage in competitive environment just like products and services. They expect to come forward in areas like investment, trade, transportation, education etc. This study aims to suggest differentiating analyzes and recommendations about the branding process of Bandırma district of Balıkesir in sense of sociology, culture, economics, natural beauties and et. al. within the concept“brand-city”. City-dwellers of Bandırma has been taken as sample of this study. Questionnaire decided as the research method of the study and in total 987 responds were collected. Stratified sampling method decided as the sampling method of the study. Data of the study was collected through questionnaires composed of seven-point Likert scale. Collected data has been analyzed through Statistical Package for the Social Science (SPSS) 24 packet program. This study makes use of descriptive statistics, unrelated samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation and regression analysis methods as analyze methods. According to results;“wind”,“coast”,“Bandırma Boat”, a local cheese named“Kelle”and“university”were the evocating words when participants first think about Bandırma district. Results also shows that city-dwellers find public areas, public transportation, shopping places and et. al insufficient. They define Bandırma as a proper place for steady family life and social people. In addition to this, city has been found as insufficient in sense of career opportunities. In light of such results, participants attitude has been taken into consideration and several recommendations were offered to develop the district.