Dava koalisyonu çerçevesi modeline göre Türkiye'de kamu politikası sürecinde düşünce kuruluşları
The role of think tanks in public policy process in Turkey with reference to advocacy coalition framework
- Tez No: 766360
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kamu Politikası, Yorumlamacı Yaklaşımlar, Dava Koalisyonu Çerçevesi, Düşünce Kuruluşları, AB'ye Üyelik Süreci, Public Policy, Interpretive Approaches, Advocacy Coalition Framework, Think Tanks, EU Membership
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Sanayileşme sürecinin devlet politikalarını bilimsel bir metotla oluşturmayı zorunlu kılması, kamu politikası disiplinin doğmasına sebep olmuştur. Kamu politikası alanının doğuşundan kısa bir süre sonra ortaya çıkan düşünce kuruluşları ise kamu politikası alanında kamu kurumlarına danışmanlık hizmeti vermeye başlamışlardır. Rasyonel politika analizini mümkün gören ana akım kamu politikası teorilerine getirilen eleştiriler neticesinde ortaya çıkan yorumlamacı yaklaşımlar kamu politikası alanında önem kazanmaya başlamıştır. Yorumlamacı yaklaşımların temel varsayımı aktörlerin algılarının ve zihin dünyalarının etkisi nedeniyle rasyonel bir politika analizinin mümkün olmadığı savıdır. Bu yaklaşımlardan biri de inançları ve algıları bir değişken olarak ele alan Dava Koalisyonu Çerçevesidir. Kamu politikası sürecinde yer alan aktörlerden biri olan düşünce kuruluşları da yorumlamacı politika yaklaşımlarını doğrular şekilde bir dönüşüm geçirmiş, tarafsızlığı bir ilke olarak kabul eden ilk dönem düşünce kuruluşlarının aksine doğrudan taraftarlık çizgisinde analizler üreten düşünce kuruluşları ortaya çıkmıştır. Her ne kadar Türkiye'de düşünce kuruluşları geç bir tarihte ortaya çıkmış olsa da özellikle AB'ye üyelik sürecinin hızlanmasıyla Türkiye'deki düşünce kuruluşlarının sayılarında ciddi bir artış yaşanmıştır. Akademik anlamda bu kuruluşları inceleyen çalışmalar olmakla birlikte Dava Koalisyonu Çerçevesinden Türkiye'deki bu kuruluşları inceleyen bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu tez çalışmasında ise bu boşluğu doldurmak amacıyla Türkiye'deki düşünce kuruluşları, Türkiye'nin AB'ye üyelik politikası kapsamında Dava Koalisyonu Çerçevesi modelinde incelenmiştir. Bu amaçla Dava Koalisyonu Çerçevesinde belirlenen İKV, DPE, TESEV, TEPAV, SETA ve 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün yaptıkları çalışmalar içerik olarak analiz edilmiştir. Bu noktada İKV'nin üyelik taraftarı koalisyonda asli üye, TESEV ve TEPAV'ın yardımcı üye, SETA'nın potansiyel üye oldukları, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü'nün ise üyelik karşıtı koalisyonda potansiyel üye olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the age of industrialization, states are obliged to make policies in scientific methods. As a result of this situation, public policy discipline emerged in social sciences. Firstly emerging in Anglo-Saxon countries just after of the birth of public policy discipline and then spreading around the globe, think tanks are organizations that provides consultancy services to public agencies in the field of public policy. As a consequence of criticism of mainstream public policy theories that perceive public policy as rational decision-making process, interpretive policy theories had a rise in the field. The main argument of interpretive policy analysis is that actors in the process make decisions in the light of their perceptions and mental world. One of the interpretive approaches is Advocacy Coalition Framework in which beliefs and perceptions are handled as variables in public policy process. Think tanks also evolved into a structure that practically confirming the interpretive policy analysis by making analysis in an advocative manner unlike their pioneers who pretend to making neutral analysis. Although think tanks emerged at a relatively late date in Turkey, they increased in numbers after Turkey accelerated the process of EU membership. By taking into consideration of academic works that examined these organizations in Turkey, they are handled according to the model of Advocacy Coalition Framework in the policy process of Turkey's EU membership in this study. In accordance with this purpose, the sample of this study, which includes İKV, DPE, TEPAV, TESEV, SETA and 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, is determined according to Advocacy Coalition Framework. As a result of content analysis of studies and work sheets of these think tanks, it is supposed that İKV is principal coalition member, TESEV and TEPAV are auxiliary coalition members, SETA is potential coalition member in the coalition of EU supporters, whereas 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü is potential coalition member in the coalition of EU sceptics.