Hz. Peygamber'in savaştığı orduların komutanları
Commanders of the armies fought by the Prophet Muhammad
- Tez No: 766440
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ Tarihi, Siyer, Hz. Peygamber, Gazve, Komutan, Strateji, Medieval History, prophetic biography, the prophet Muhammad, Gazve (The military campaigns which prophet Muhammad himself commanded the Islamic armies), Commander, Strategy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tarihte birçok savaş yaşanmıştır ve bu savaşlar sonucunda ekonomi, siyasî ve kültürel alanda değişimler olmuştur. Gazveler de İslâm toplumu için ayrı bir öneme sahiptir. Çalışmamıza konu olan Hz. Peygamber'in savaştığı orduların komutanları, kendi kabilesini ve çevre kabileleri kışkırtarak Müslümanların üzerine gitmişlerdir. Bu anlamda tarihin seyrini değiştirmişlerdir. Konu edindiğimiz komutanların savaş öncesinde, savaş esnasında ve savaş sonrasında nasıl bir yol izledikleri, neler yaptıkları, ordusuna nasıl davrandıkları, strateji ve harp taktikleri vurgulanmıştır. Düşman ordusunun komutanlarının hırsına ve öfkesine yenik düşerek yaptıkları hatalar üzerinde durulmuştur. Hz. Peygamber'in askerî dehasını, siyasetini ve düşman ordularının komutanlarının birbirleriyle mukayese etme imkânı elde edilmiştir. Uygulanan strateji ve harp taktiklerinin her iki taraf açısından sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been many wars in history and as a result of these wars, there have been changes in the economic, political and cultural fields. The military campaigns which prophet Muhammad himself commanded the Islamic armies -gazve- also have a special importance for the Islamic society. The commanders of the armies fought by the Prophet Muhammad, who is the subject of our study, provoked his own tribe and the surrounding tribes and then went against the Muslims. In this sense, they have changed the course of history. It is emphasized how the commanders, we mentioned, followed before, during and after the war, what they did, how they treated their army, strategy and war tactics. The mistakes made by the commanders of the enemy army, succumbing to their greed and anger, were emphasized. The Prophet's military genius, his politics and the commanders of the enemy armies were given the opportunity to compare with each other. The results of the strategy and war tactics applied for both sides were evaluated.