Dijital kimlik ve e-ticaret tüketim alışkanlıkları: Instagram kullanıcıları örneği
Digital identity and e-commerce consumption habits: The example of Instagram users
  1. Tez No: 766485
  2. Yazar: HÜLYA TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA AYDIN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Kimlik, E-Ticaret, Instagram, Tüketim, Medya, Digital Identity, New Medıa, Consumption, Technology, E-Commerce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu tezin temel amacı, günümüzde büyük ilgi toplayan sosyal ağ uygulamalarından biri olan Instagram'da“dijital kimlik ve e-ticaret tüketim alışkanlıkları”süreçlerini sosyolojik bir çerçevede değerlendirmektir. Teorik çerçevede Instagram kullanıcıları örnek alınarak dijital kimlik ve e-ticaret tüketim alışkanlıkları incelenmiştir. Araştırma, bir sosyal ağ uygulaması olan Instagram kullanıcıları örneğinde iki alanı ele almaktadır; dijital kimlik sunumu ve e-ticaret tüketim alışkanlıkları. İrdelenen Instagram örneğinde dijital kimlik ve e-ticaret tüketim alışkanlıkları sosyolojik faktörlere göre araştırılmıştır. Araştırmanın metodolojisi, teorik literatür çalışmaları, mevcut literatüre atıflar, farklı kurum ve yayınların istatistiksel verileri, saha çalışmaları ve anket sonuçlarının SPSS değerlendirmesi yöntemleri ile yapılmıştır. Araştırmanın genel evrenini Instagram kullanıcıları oluşturmaktadır. Örneklemi ise Türkiye'deki Instagram kullanıcılarıyla sınırlandırılmıştır ve tesadüfî örneklem yöntemi uygulanmıştır. Araştırmada demografik bilgiler ışığında her başlıkta genel, medeni durum, yaş aralığı ve eğitim durumu kırılımları yer almaktadır. Araştırma niceliksel alan araştırması yöntemi ile yapılmış olup, veri toplama aracı olarak sistematize edilmiş anket seçilmiştir. Anket tekniği online metodoloji ile gerçekleştirilmiştir. Kapalı uçlu soru türlerinden iki seçenekli, çok seçenekli sorular kullanılmıştır. Bunun yanında birden fazla seçenek kullanılarak yanıt alınan sorular mevcuttur. Ankette kullanılan soru içerikleri tercih, davranış, bilgi ve olgusal olarak hazırlanmıştır. Örneklem hacminin büyüklüğü için n= π(1- π )/(e/Z)² formülü ile %3.97 hata payı ve %95 güven düzeyi temel alınmış ve örneklem büyüklüğü 591 olarak belirlenmiştir. Kırılımlarda istatistiksel olarak geçerli ve yoruma açık anket sayısına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this dissertation is to evaluate the processes of“digital identity and e-commerce consumption habits”of the users of the Instagram in a sociological framework. The research addresses two areas in the example of Instagram users; digital identity presentation and e-commerce consumption habits. The methodology of the research was made with theoretical literature studies, references to the existing literature, statistical data of different institutions and publications, field studies and SPSS evaluation of survey results. The universe of the research consists of Instagram users. The sample is limited to Instagram users in Turkey and random sampling method was applied. In the research, in the light of demographic information, there are general, marital status, age range and educational status breakdowns under each title. The research was carried out with the quantitative field research method, and a systematic survey was chosen as the data collection tool. The survey technique was carried out with the online methodology. Two-choice, multi-choice and closed-ended question types were used. In addition, there are questions that can be answered using more than one option. The questionnaire includes preferential, behavioral, informational and factual question types. For the sample size, based on n= π(1- π )/(e/Z)² formula, 3.97% error term and 95% reliability level found and sample size determined as 591. In the breakdowns, the number of statistically valid and open to interpretation questionnaires has been reached.