Kas hastalıklı çocuklarda manuel terapi ile birlikte inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, yorgunluk ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisi
Investigation of the effect of manual therapy and inspiratory muscle training on respiratory functions, fatigue and activities of daily living in children with muscular disease
- Tez No: 766565
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas hastalığı, İnspiratuar kas eğitimi, Manuel terapi, Solunum fonksiyonları, Muscle disease, Inspiratory muscle training, Manual therapy, Respiratory functions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmamızın amacı; kas hastalıklı çocuklarda manuel terapi ile birlikte inspiratuar kas eğitiminin solunum fonksiyonları, yorgunluk ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışma İlk Evin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde kas hastalığı tanısı ile takip edilen, dahil edilme kriterlerini sağlayan 28 çocuk ile gerçekleştirildi. Hastalar randomize olarak eşit sayıda iki gruba ayrıldı. Araştırma grubuna konvansiyonel fizyoterapi programına ek olarak manuel terapi ile birlikte inspiratuar solunum kas eğitimi uygulandı. Manuel terapi teknikleri haftada 3 gün, solunum kas eğitimi günde 2 kez, haftada 5 gün olacak şekilde 6 hafta süresince uygulandı. Kontrol grubuna sadece konvensiyonel fizyoterapi programı uygulandı. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrasında yapıldı. Postür değerlendirmesi Corbin postür analizi, Eklem hareket açıklığı universal gonyometre, kas kuvveti manuel kas testi, esneklik otur uzan testi, fonksiyonel kapasite zamanlı kalk ve yürü testi (TUG), fonksiyonellik Motor Fonksiyon Değerlendirme Ölçeği (MFM) ve Gövde Etkilenim Ölçeği, yorgunluk ve dispne vizüel analog skala (VAS), günlük yaşam aktiviteleri ise Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FIM) ile ölçüldü. Ayrıca solunum fonksiyonu, solunum kas kuvveti ve göğüs çevre ölçümleri yapıldı. Gruplar arasında tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında solunum fonksiyon testi açısından çalışma grubunun FVC ölçüm parametrelerinin zamanla arttığı, kontrol grubunda ise zamanla azaldığı görüldü. Çalışma grubunda FEV/FVC ve PEF (%) açısından zaman içinde değişiminin anlamlı olduğu görüldü. Bununla birlikte uygulamamızın solunum kas kuvveti, fonksiyonellik ve günlük yaşam aktiviteleri üzerinde olumlu etkilerinin olabileceği görüldü. Bununla birlikte yorgunluğun ve dispnenin azalmasında etkili olabileceği görüldü. Sonuç olarak manuel terapi ile birlikte inspiratuar solunum kas eğitiminin tamamlayıcı bir yaklaşım olarak fizyoterapi programına eklenebileceği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of manual therapy and inspiratory muscle training on respiratory function, fatigue and activities of daily living in children with muscular disorders. This study was conducted with 28 children who were diagnosed with muscle disease and who met the inclusion criteria at the İlk Evin Special Education and Rehabilitation Center. The patients were randomly divided into two equal groups. In addition to the conventional physiotherapy program, manual therapy and inspiratory respiratory muscle training was used in the research group. Manual therapy techniques were used 3 days a week, respiratory RMT was used twice a day, 5 days a week for a total of 6 weeks. The control group used only a conventional physiotherapy program. Evaluations were made before and after treatment. The tests used during the evaluations are: Corbin Posture Analysis for Posture evaulation, Universal Goniomete for Joint Range of Motion, Manual Muscle Strength Test for Muscle Strength, Sit and Reach for Flexibility, TUG for Function, MFM and Trunk Impairment Scale for Functionality, VAS for Fatigue and Dyspnea and FIM for Activities of Daily Living. In addition, respiratory function, respiratory muscle strength and chest circumference were measured. When comparing after treatment, the pulmonary functions in the FVC measurement parameters increased over time in the study group and decreased over time in the control group. In the study group, the change of FEV/FVC and PEF(%) was significant. Additionally, it has been observed that our practice may have positive effects on respiratory muscle strength, functionality and activities of daily living. It was also observed that it may be effective in reducing fatigue and dyspnea. The results show that training of the IMT together with manual therapy could be included in the physiotherapy program as a complementary approach.