Kaman (Kırşehir) fluorit cevherleşmeleri
Fluorite mineranization of Kaman (Kırşehir)
  1. Tez No: 76668
  2. Yazar: ÖNER ÖZMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaman, Kırşehir, Hidrotermal Fluorit, Nadir Toprak Elementi, Homojenleşme Sıcaklığı, Kaman, Kırşehir, Hydrothermal, Fluorite, Rare Earth Element, Homogenization temperature u
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kaman (KIRŞEHİR) FLUORİT CEVHERLEŞMELERİ Öner ÖZMEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şükrü KOÇ 1998, Sayfa: 96 Jüri: Doç. Dr. Şükrü KOÇ Prof. Dr. Ayhan ERLER Prof. Dr. Taner ÜNLÜ Çalışma alanındaki fluorit oluşundan nefelin siyenit ve siyenitler içerisinde yer almaktadır. Oluşumlar kırık-çatlak dolgusu ve kayaç içerisinde impregnasyonlar şeklinde olmak üzere iki türlüdür. Genellikle mor, koyu mor, pembe mor, yeşil ve beyaz renkli olarak izlenirler. Damar kalınlıkları ise birkaç cm' den 50-60 cm'ye kadar değişebilmektedir. Bayındır, İsahocah, Yeniyapan ve Alişar bölgelerinden toplanan örnekler üzerinde yapılan sıvı kapanım çalışmalarında, cevherin homojenleşme sıcaklığının 110-330 °C aralığında değiştiği saptanmıştır. Bayındır; isahocah ve Yeniyapan fluorit örneklerinin normalleştirilmiş Nadir Toprak Elementi (NTE) içeriği 1-200 ppm arasında değişirken Alişar fluorit örneklerinin normalleştirilmiş NTE içeriği 1-10000 ppm arasında değişmektedir. Alişar örnekleri Hafif Nadir Toprak Elementlerince (HNTE) diğer bölgelere göre 50-500 kat daha fazla zenginleşmiştir. Buna göre cevherleşmeler aynı zaman diliminde fakat özellikleri değişen akışkanlardan oluşmuşlardır. Genel bir değerlendirme yapıldığında 4 bölgede de negatif Ce, Gd, Yb ve pozitif Pr, Tb, Tm anomalilerinin olduğu belirlenmiştir. Anomalilere göre bölgesel farklılıklar Ho ve Sm elementlerinde ortaya çıkmaktadır. Genel bir özellik olarak örneklerin negatif Ce ve pozitif Eu anomalileri göstermesi hidrotermal akışkanın sahip olduğu oksijen fugasitesinin yüksek olduğunu açıklar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis FLUORITE MINERALIZATIONS OF KAMAN(KIRŞEHİR) ÖnerÖZMEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. Şükrü KOÇ 1998, Page: 96 Jury: Assoc Prof. Dr. Şükrü KOÇ Prof. Dr. Ayhan ERLER Prof. Dr. Taner ÜNLÜ The fluorite mineralizations crop out within the syenites and nepheline syenites in the study area. The fluorites occur as fracture fillings in the host rock and as impregnations within the host rock. The fluorites are purple, dark purple, pinkish purple, green and white in colour. The thicknesses of the fluorite veins increase up to 50-60 cm. The results of the fluid inclusion studies reveal that the homogenization temperatures of Bayındır, İsahocalı, Yeniyapan and Alişar regions change between 110 °C and 330 °C. The field observations and the results of the fluid inclusion studies show that the fluorite occurrences are hydrothermal in origin. The normalized Rare Earth Elements (REE) contents of Bayındır, İsahocalı and Yeniyapan fluorites reach up to 200 ppm. However, the normalized REE contents of Alişar fluorite samples reach up to 10000 ppm. The light REE of Alişar fluorite are SO to 500 times higher than the other localities. The results of the REE show that all the fluorites have negative Ce, Gd, Yb anomalies and positive Pr, Tb, Tm anomalies. The negative anomalies of Ce and positive anomalies of Eu imply that the hydrothermal fluids of the fluorite occurrences have high oxygen fugachy.