Fluid indusion studies of the fluorite deposits in the Kaman (Kırşehir) Region
Kaman (Kırşehir) çevresindeki fluorit ytaklarında sıvıkapanım çalışmaları
  1. Tez No: 56840
  2. Yazar: YILDIZ ULU (ÜSTÜNER)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN ERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fluid Inclusions, Fluorite, Homogenization Temperature, Kaman IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz KAMAN (KIRŞEHİR) CİVARINDAKİ FLUORİT YATAKLARININ SIVI KAPANIM ÇALIŞMALARI Ulu (Üstüner), Yıldız Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ayhan Erler Ocak 1996, 125 sayfa Kaman çevresindeki fluorit yataklarının oluşum sıcaklıklarım belirlemek amacıyla, Yeniyapan, Bayındır, İsahocalı Köyleri ve Alişar Yaylaları yakınlarında bulunan fluorit yataklarındaki sıvı kapanımlar çahşıhnıştır. Çalışma alam Orta Anadolu Kristalen Karmaşığının kuzeybatısında yer almaktadır. Çatlak ve damar dolgusu şeklinde görülen yatakların yan kayaçları Bayındır, Yeniyapan, İsahocalı ve Alişar' da Üst Kretase yaşlı alkalen siyenit sokulumları; Alişar yataklarının bir bölümünde ise metamorfîk kayaçlardır. XRD tümkaya analizleri yan kayaçların kuvarssiyenitlerden oluştuğunu ve mineral parajenezinin kuvars ve fluorit ile temsil edildiğini göstermektedir. Ayrıca renk bantları üzerinde yapılan SEM-EDS ve XRD tümkaya analizleri bu renk bantlarının oluşumunda kristallografik, ana element kompozisyonuna bağlı ya da mineralojik bir değişikliğin rol almadığını göstermektedir. Fluoritlerde bulunan renk bantları da göz önüne alınarak yapılan mikrotermometrik çalışmalarda, ortalama homojenleşme sıcaklıkları, Yeniyapan fluoritleri için 130.3°C; Bayındır fluoritleri için 126°C; İsahocalı fluoritleri için 144.6°C; Alişar fluoritleri için 147.3°C olarak belirlenmiştir. Renk bantları arasında önemli bir sıcaklık farklılığı bulunmamasına rağmen, şeffaf fluoritlerin homojenleşme sıcaklıkları diğerlerine oranla daha yüksektir. Yeniyapan ve Bayındır fluoritlerinde, Alişar ve İsahocalı fluoritlerine nazaran daha düşük homojenleşme sıcaklıkları elde edilmiştir. Bununla birlikte yataklardan elde edilen sıcaklık verileri bu yatakların tamamının epitermal sıcaklık koşullarında oluştuğunu göstermektedir. Anahtar kelimeler : Sıvı Kapanımı, Fluorit, Homojenleşme Sıcaklığı, Kaman VIACKNOWLEDGEMENTS I wish to express my sincere gratitude to my supervisor Prof. Dr. Ayhan Erler for his valuable guidance and continuous encouragement throughout the study. I would like to thank Dr. Zeynep Ayan for her valuable suggestions and guidance and for supplying some of the calibrants. I am very grateful to Süleyman Turgut and Dr. Oğuz Ertürk for their support, Doğan Alaygut for his interpretations and recommendations, Mehmet Bülbül and Turgay Çelik for their help during the XRD and SEM-EDS analyses. Special thanks go to Erhan Kansu for his valuable help during study and, Özlem Koru, İlkay Kuşçu, Nurdan Yavuz and Arda Arcasoy for their moral support and suggestions. Finally, I owe a great deal of thanks to Murat Ulu for his enthusiastic and generous help in all the steps of this study and my family for their valuable support. v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLUID INCLUSION STUDIES OF THE FLUORITE DEPOSITS IN THE KAMAN (KBRŞEHİR) REGION Ulu (Üstüner), Yıldız M.S., Department of Geological Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ayhan Erler January 1996, 125 pages Fluid inclusions in the fluorite deposits of Yeniyapan, Bayındır, İsahocalı Villages and Alişar Yaylaları around Kaman are studied to determine the temperatures of formation. The study area lies to the northwest of Central Anatolian Crystalline Complex. The deposits are of open space filling type and are hosted by Upper Cretaceous alkaline syenite intrusions in Bayındır, Yeniyapan, İsahocalı and Alişar; some of the Alişar fluorites are also hosted by the metamorphic rocks. XRD whole rock analyses indicate that the wall rocks are of quartz syenite composition and the mineralization 111is represented by a poor paragenesis composed of fluorite and quartz. Both SEM-EDS analyses through the color band boundaries and XRD whole rock analyses on the separate color bands indicate that no cyrstallographical, major elemental composition or mineralogical change exists between the different colors of fluorite. As a result of the microthermometric studies, performed separately on each color band in fluorites, average homogenization temperatures of 130.3°C for Yeniyapan fluorites, 126°C for Bayındır fluorites, 144.6°C for îsahocalı fluorites and 147.3°C for Alişar fluorites are determined. Although an important difference is not observed between the homogenization temperatures of the color bands, the transparent varieties have relatively higher temperatures. Lower homogenization temperatures are obtained from the Yeniyapan and Bayındır fluorites relative to the Alişar and îsahocalı fluorites. Nevertheless, the temperature data indicates epithermal temperature conditions for all of the deposits.