Gökçeada'da yaşayan rumların yaşlanma ve yaşlılık deneyimleri üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the aging and old age experiences of the rums living in Gökçeada
  1. Tez No: 766862
  2. Yazar: SERKAN YÜKCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİHAN CAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Geriatrics, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: azınlık, gökçeada, imroz, rum, yaşlılık, gökçeada, imroz, rums, minority, elderly
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Gökçeada'da yaşayan yaşlı Rumların yaşlanma süreçlerini ve yaşlılığını nitel olarak araştırmak ve azınlıkların yaşlanmasıyla ilgili nicel araştırmalar için denenebilir hipotezler ortaya çıkarmaktır. Azınlık nüfusta da gözlenen demografik değişim dikkate alınarak, Rum azınlık örneğinde azınlıkların yaşlılık dönemindeki“yaşam durumu”hakkında ampirik bilgi elde etmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada nitel yöntem kullanılmıştır. Katılımcılar 60 yaş ve üzeri olan erkeklerden, yaşlılığın“tipik örnekleri”arasından bilinçli olarak seçilmiştir. Veri toplama/üretme tekniği olarak yarı-yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmıştır. Sahada yaşama deneyiminin katkısıyla yapılan gözlemler de ilave edilmiştir. Rum vatandaşlarımızın yaşlanma biyografileri incelenerek“biyografik araştırma yöntemi”kullanılmıştır. Bunun için gerekli olan verinin toplanması için“problem merkezli”görüşmeler yapılmış ve“nitel içerik analizi”ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada yaşlı Rum bireylerin yaşlılık algılarının sosyal, fiziksel ve psişik yönlerden farklılık gösterdiği; İmroz'un bilişsel şemalarında aidiyet ile eşleştiği, birlikte yaşam kültürlerini yansıttığı, çevresel faktörler olarak pozitif ve negatif durumlar barındırdığı; genç kuşaklarla sosyal, fiziksel ve teknolojik farklılıklarının olduğu, bakıma muhtaçlığı fiziksel ve sosyal yeterlilikten yoksunluk olarak algıladıkları ve Ada'nın temel sorununun ulaşım ve sağlık hizmetleri olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gökçeada'da yaşayan yaşlı Rumların bilişsel dünyasında yaşlanma ve yaşlılık; sosyal, psikolojik ve fiziksel anlamda iyi olma hali ile tasvir edilmektedir. Azınlık olmalarının yaşlanma süreçlerine etkisi olduğuyla ilgili doğrudan anlamlı bir veriye rastlanmamış olmakla beraber, 1964 yılı MGK kararları, Gökçeada Rumları üzerinde sosyal ve psikolojik etkiler bırakmıştır. Ayrıca dinî ya da kültürel olarak farklı bir yaşlanma stillerinin olmadığı, öncelikli sorunlarının ulaşım ve sağlık hizmetleri (bakımevi ve tam teşekküllü hastane) olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this thesis is to qualitatively investigate the aging processes and old age of the elderly Rums living in Gökçeada and to reveal testable hypotheses for quantitative research on the aging of minorities. Taking into account the demographic change observed in the minority population, it is aimed to obtain empirical information about the“life course”of the minorities in their old age in the example of the Rum minority. Method: Qualitative method was used in the research. Participants were consciously chosen from men aged 60 and over, among“typical examples”of old age. Semi-structured interview technique was used as a data collection/generation technique. Observations made with the contribution of the experience of living in the field were also added. The aging biographies of our Rum citizens were examined and the“biographical research method”was used. In order to collect the data required for this,“problem-centered”interviews were conducted and evaluated with“qualitative content analysis”. Results: In the study, it was found that the old Rum individuals' perceptions of old age differ in social, physical and psychic aspects; İmroz's cognitive schemas match with belonging, reflect the cultures of coexistence, and contain positive and negative environmental factors; it has been seen that there are social, physical and technological differences with the younger generations, they perceive the need for care as a lack of physical and social competence, and finally, the main problem of the island is transportation and health services. Conclusion: Aging and old age in the cognitive world of the elderly Rums living in Gökçeada; It is described as a state of social, psychological and physical well-being. Although there is no direct significant data on the effect of being a minority on the aging processes, the 1964 MGK decisions have left social and psychological effects on the Rums of Gökçeada. In addition, it has been determined that there was no religious or cultural aging style, and that the primary problems are transportation and health services (nursing home and full-fledged hospital).