Yabancı uyruklu ilkokul öğrencilerinin okul içi gündelik deneyimleri
Daily school experiences of foreing born primary school students
- Tez No: 766886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SELVİTOPU, DOÇ. DR. YAKUP ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Uyruklu Öğrenciler, İlkokul, Sosyal Uyum, Okul Kültürü, Foreign Students, Primary School, Social Cohesion, School Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ilkokul çağındaki yabancı uyruklu öğrencilerin sosyal uyum süreçleri bağlamında okul içi gündelik deneyimlerini irdelemektir. Çalışmada nitel araştırma türlerinden, fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenmiş olup, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Karaman ili merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, kamu ilkokulunda öğrenim gören farklı uyruklardan 16 yabancı uyruklu ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri ilgili alan yazın ve uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak gerçekleştirilen birebir görüşmelerle elde edilmiştir. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde MAXQDA 2020 programı kullanılmış olup analiz edilmesinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler doğrultusunda tema ve kodlara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgulara ilişkin sonuçlara her bir tema altında yer verilmiş, ardından ilgili literatür doğrultusunda tartışılmış ve araştırma sonuçlarından yola çıkarak araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the daily school experiences of foreign-born primary school students within their social adaptation processes. This study designed as a phenomenological study. Purposeful sampling method was used to compose the study group. It was determined by the method of research and education in the city center of Karaman in the 2021-2022 academic year. 16 students from different country of origins attending at a public primary school affiliated to the Ministry of National Education. The data were obtained from the relevant field and semi structured interview forms prepared in line with expert opinions. In the analysis of the obtained data the MAXQDA 2020 program was used and descriptive and content analysis were used for analyzing. In line with the data obtained from the participants, the theme and codes have been found. The results of the findings are given under each theme. Then, it was discussed in line with the relevant literature and based on the research results. Suggestions for researchers and practitioners are included.