Bazı fiğ (Vicia sativa l.) çeşitlerinin Ankara koşullarında tarımsal karakterleri ve tohum verimleri
Agricultural characteristics and seed yields of some commen vetch (Vicia sativa l.) cultivars under Ankara conditions
- Tez No: 76695
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAFER S. SEVİMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fiğ {Vida sativa L.), olgunlaşma gün sayısı, bitki boyu, bitkide bakla sayısı, bakla uzunluğu, baklada tohum sayısı, biyolojik verim, tohum verim, kes verimi ve bin tohum ağırlığı, Common vetch (Vicia sativa L.), harvesting time, plant height, pod number per plant, pod lenght, seed number per pod, biological yield, grain yield, straw yield and 1000 grain weight
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI FİG (Vıcia sativa L.) ÇEŞİTLERİNİN ANKARA KOŞULLARINDA TARIMSAL KARAKTERLERİ VE TOHUM VERİMLERİ Semra ATSAN Ankara Üniversitesi Bu araştırma bazı fiğ (Vida sativa L.) çeşitlerinin Ankara koşullarında tarımsal karakterleri ve tohum verimlerini belirlemek amacıyla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde 1997 yılında yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak kullanılan fiğ çeşitleri: Karaelçi (L-147), Sarıelçi (D3-240), Kubilay-82 ve Yerel çeşittir. Fiğ çeşitlerinde tohum olgunlaşma gün sayısı 102.30-109.70 gün, çiçeklenme gün sayısı 61.10-81.00 gün arasında değişim göstermiştir.Bitki boyu 51.63-74.60 cm, doğal bitki boyu 44.83-56.53 cm, bitkide bakla sayısı 9.10-15.30 adet, ilk bakla bağlama yüksekliği 17.83-25.60 cm, bakla uzunluğu 3.80-4.50 cm ve baklada tohum sayısı 3.90-4.60 adet olarak bulunmuştur. Fiğ çeşitlerinde biyolojik verim 379.30-476.00 kg/da, tohum verimi 107.00- 141.70 kg/da, kes verimi 241.30-348.00 kg/da ve bin tohum ağırlığı 39.07-55.60 g arasında bulunmuştur. Çeşitler arasında olgunlaşma gün sayısı, bitki boyu, doğal bitki boyu, çiçeklenme gün sayısı, tohum verimi, kes verimi, ilk bakla bağlama yüksekliği, bin tohum ağırlığı, biyolojik verim ve bitkide bakla sayısı bakımından istatistiki farkın önemli olduğu, bakla uzunluğu ve baklada tohum sayısı bakımından farklılığın istatistiki olarak önemli olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine agricultural characteristics and seed yields of some common vetch (Vicia sativa L.) cultivars under Ankara conditions at the Department of Agronomy, Faculty of Agriculture in 1997. Karaelçi (L-147), Sarıelçi (D3-240), Kubilay-82 and Local common vetch varieties were used as the material in this research. Harvesting time of varieties ranged from 102.30 to 109.70 days, number of flowering days ranged from 61.10 to 81.00 days. Plant height, natural plant height, pod number per plant, height of first pod formation, pod length and seed number per pod were obtained between 51.63- 74.60 cm, 44.83-56.53 cm, 9.10-15.30 pods, 17.83-25.60 cm, 3.80-4.50 cm and 3.90- 4.60, respectively.Biological yield, seed yield, straw yield and 1000 grain weight of varieties were obtained between 379.30-476.00 kg/da, 107.00-141.70 kg/da, 295.00-348.00 kg/da and 39.07-55.60 g in order. In case of harvesting time, plant height, natural plant height, number of flowering days, grain yield, straw yield, height of first pod, 1000 grain weight, see d number per plant and biological yield among the cultivars were significant. However, differences of pod length and seed number per pod were not statistically significant.