Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının rolü
- Tez No: 766963
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Turkey, European Union, Non-Governmental Organizations
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Avrupa Birliği'ne üye olmak Türkiye'nin uzun zamandır gerçekleştirmeye çalıştığı en önemli dış politika hedeflerden biri olmuştur. Bu sürecin olmazsa olmaz olmaz aktörlerinden biri Sivil Toplum Kuruluşları olarak ortaya çıkmıştır. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri 1963 Ankara Antlaşması ile başlamış ve yıllar geçmesine rağmen Türkiye'nin Avrupalı olma hayali muğlak kalmıştır. Sivil Toplum Kuruluşları Avrupa Birliği'ndeki muadil kuruluşlarla kurdukları ilişkiler sayesinde Türk tarafının tezlerinin AB kurumlarına daha kolay ve daha doğru anlatabilmenin yollarını bulabilme çabası içine girmişlerdir. Böylece, hükümetler ve dışişleri bakanlıkları bürokratları arasında tek boyutlu olarak yürütülen ilişki daha çoğulcu bir karakter kazanma eğilimine girmiştir. Bu çalışmada Avrupa bütünleşme sürecinin Otuz Yıl Savaşları'ndan başlayarak Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, Avrupa Ekonomik Topluluğu ve Avrupa Birliği'ne dönüşümü, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusu, Sivil Toplum Kuruluşlarının Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecindeki rolü ve bu süreçte yapmış oldukları çalışmalar incelenmiştir. Çalışmada, Sivil Toplum Kuruluşlarının Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecindeki rolü ve etkisi incelenirken, üzerine durulan temel noktalar; Avrupa Birliği'nin Sivil Toplum Kuruluşları ile kamu kurumları arasında iş birliğinin güçlendirilmesine yaptığı vurgu, bu kuruluşların Türkiye'nin üyelik sürecine yönelik yaklaşımları, karar alma süreçlerinin şeffaflaşması ve meşru zeminde farklı aktörlerin görüşlerinin yansıtılması hususları olmuştur.
Özet (Çeviri)
Membership in the European Union was one of the most important foreign policy goals Turkey has tried to achieve in a long time. One of the indispensable actors of this process has emerged as Non-Governmental Organizations. Turkey-European Union relations began with the Ankara Treaty of 1963, and although many years have passed, Turkey's dream of becoming a European has remained vague. Thanks to the relations established by Non-Governmental Organizations with counterpart organizations in the European Union, they have made efforts to find ways to explain the theses of the Turkish side to the EU institutions more easily and more accurately. Thus, the relationship between the bureaucrats of the governments and the ministries of foreign affairs, which is carried out in a one-dimensional manner, has tended to acquire a more pluralistic character. In this study, the European integration process in the Thirty Years ' War, starting from the European Coal and Steel Community, European Economic Community and the European Union in the transformation of Turkey's application to join the European Union, non-governmental organizations of Turkey's European Union accession process and role in the work they have done in this process are examined. In the study, non-governmental organizations in Turkey's European Union accession process while examining the role and influence, the main points to focus on; the strengthening of cooperation between non-govermental organizations and public institutions of the European Union to highlight Turkey's membership of these organizations is a process-oriented approaches, the decision-making process transparent and legitimate grounds there have been issues to be reflected in the views of different actors