Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik sürecinde sivil toplum kuruluşlarının rolü
The Role of civil society organizations in Turkey's European Union membership process
- Tez No: 189500
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Türkiye'deki Sivil Toplum Kuruluşları, Avrupa Birliği, Müzakere Süreci, Civil Society, Civil Society Organizations in Turkey, European Union, Membership Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTürkiye'nin Avrupa Birliği'ne Tam Üyelik SürecindeSivil Toplum Kuruluşlarının RolüZühal ÜNALP ÇEPELDokuz Eylül ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüAvrupa Birliği Anabilim DalıAvrupa Birliği Yüksek Lisans ProgramıBatı'da doğup gelişen sivil toplum kavramı, Türkiye'nin AvrupaBirliği'ne üyelik sürecinde en fazla anılan kavramlardan birisidir. 3 Ekim 2005tarihinden itibaren Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini sürdüren Türkiyeiçin, Kopenhag kriterlerini yerine getirmiş olmanın da ötesinde yeni bir süreçdaha başlamıştır. 2005'te Avrupa Birliği Komisyonu tarafından yayınlanan?Avrupa Birliği ve Aday Ülkeler Arasında Sivil Toplum Diyaloğu? raporu,Türkiye'nin üyeliğini sivil toplum kuruluşlarının katkılarına bağlamaktadır.Oysa Ankara Antlaşması'nın imzalandığı 1963'ten bu tarihe kadar, ilişkilerhükümetlerarası platformlarda devam etmiştir.Avrupa Birliği ve Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının diyalog içindeolması Türkiye'nin entegrasyon sürecini hızlandıracaktır. Türkiye veAvrupa'daki sivil toplum kuruluşları birbirlerinden tarihsel ve yapısal anlamdafarklılık göstermektedir. Ancak 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi'nde aday ülkestatüsünü kazanan Türkiye için yeni bir dönem başlamıştır. Bu yeni dönemdeTürkiye'deki dernek, vakıf, oda, sendika gibi kuruluşlar, üyelik sürecinin yanısıra Türkiye'nin demokratikleşmesi, karar alma süreçlerinin şeffaflaşması veyasal çerçeve içinde toplumun farklı kesimlerinin görüşlerinin yansıtılmasınakatkıda bulunmaktadır. TÜS AD, KV, TOBB, T SK ve Türk- ş bukuruluşlardan bazıları olup reform sürecinin devam etmesi için hükümete baskıyapmakta, hükümetle birlikte müzakere sürecine katkıda bulunmaktadır. Bukuruluşlarda çalışan uzmanların görüşleri, Avrupa Birliği'nin, hükümetin vebahsi geçen kuruluşların yayınladıkları rapor, bildiri ve tam üyelik sürecindekifaaliyetleri neticesinde sivil toplum kuruluşlarının bir taraftan sürece, diğertaraftan Türkiye'nin demokratikleşmesine katkıda bulunması gerektiği, iç vedış politikaların oluşmasında varlığını hissettirmelerinin, birbirlerinidışlamadan ortak projeler içinde yer almalarının şart olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisThe Role of Civil Society Organizations in Turkey?s European UnionFull Membership ProcessZühal ÜNALP ÇEPELDokuz Eylül UniversityInstitute of Social SciencesEuropean Union Master ProgramCivil society concept which arose and developed in the West is one of themostly mentioned concepts in Turkey?s European Union membership process.A new process started for Turkey, beyond fulfilling the Copenhagen criteria. In2005, ?Civil Society Dialogue Between European Union and CandidateCountries? report published by European Union Commission, has linkedTurkey?s membership to the contributions of civil society organizations.However, from 1963 on, from the date of Ankara Agreement to this date,relations have been maintained in the intergovernmental platforms.As the dialog among civil society organizations in European Union andTurkey strengthens, Turkey?s integration process will speed up. Civil societyorganizations in Turkey and European Union have differences in terms ofhistorical and structural aspects. However, a new process started for Turkey byachieving candidate country status in 1999 Helsinki Summit. Associations,foundations, business organizations and trade unions have contributed to themembership process, and also to Turkey?s democratization, transparency ofdecision-making processes and reflection of the different segments of the societyin legal aspect. TÜS AD, KV, TOBB, T SK and Türk- ş are some of thoseorganizations which exert press on the government for the maintenance ofreform process and they make contributions to the negotiation process. As aresult of the experts? views in those organizations, reports, declarations andactivities of European Union, the government and those organizations, civilsociety organizations should contribute both the process and Turkey?sdemocratization, have role in domestic and foreign policy making processes andtake place in common projects by not excluding each other.