Kabuksuz çerezlik kabakta (Cucurbita pepo l.) haploid bitki elde etme olanakları
Possibilities of obtaining haploid plants in naked seed pumpkin (Cucurbita pepo l.)
  1. Tez No: 76699
  2. Yazar: BAHAR SANDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ELLİALTIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kabak, Cucurbita pepo L, ışnlanmış polen, haploid, anter kültürü, Pumpkin, Cucurbita pepo L, irradiated pollen, haploid, anther culture
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kabuksuz tohumlan çerez olarak kullanılan yazlık bir kabak {Cucurbita pepo L.) çeşit adayında haploid embriyo oluşturmak amacıyla ışınlanmış polenlerle tozlama yaparak partenogenetik embriyo oluşturma ve anter kültürü yöntemleri kullanılmıştır. 300 ve 350 Gray dozlarında gama işim uygulanan polenler ve ışınlanmamış polenlerle yapılan tozlamalar sonucunda sırasıyla % 19.0, % 13 3 ve % 74.5 oranlarında meyve tutumu elde edilmiştir. Dört haftalık meyveler içerisinde gelişen tohumların normal embriyo ve endosperme sahip oldukları görülmüştür. 300 ve 350 Gy'Iik dozlarla yapılan ışınlama uygulaması, polen canlılıklarında kontrola gore önemli farklılıklar yaratmamış ve melezleme etkisine neden olmuştur. Haploid embriyo uyartımını sağlamak üzere daha yüksek ışınlama dozlarına gerek duyulabileceği sonucu elde edilmiştir. Anter kültürü için uygun mikrosporlan içeren anterlerin bulunduğu erkek kabak çiçeklerinin morfolojik gelişme dönemlerini belirleyebilmek için altı gruba ayrılan çiçek tomurcuklarında sitolojik gözlemler yapılmıştır. Buna göre tek çekirdekli mikrosporlann, 9.3 ± 0.7 mm tomurcuk eni, 21.0 ± 1.1 mm taç yaprak uzunluğu ile 28.2 ± 2.0 mm çanak yaprak uzunluğuna sahip erkek kabak çiçeklerine ait anterlerde bulunduğu belirlenmiştir. Anter kültüründe toplam 19 adet farklı hormon içeriğine sahip MS besin ortamı kullanılmış, bu ortamlara tek çekirdekli mikrosporlan bulunduğu belirlenen anterler dikilmiştir. NAA X BA kombinasyonlan, anter gelişmesi ve kallus oluşumu için elverişli bulunmazken; IAA'in 1 mg/1 dozunda kullanıldığı IAA X BA kombinasyonlan anter kültürü için ümitvar görülmüştür. Kabak anterlerinde gerek irileşme ve gerekse kallus benzeri farklılaşmalar elde etmek için en iyi performans gösteren hormon kombinasyonlan ise 2,4 - D X BA kombinasyonlan olmuş, 2,4 - D'nin 5 mg/I dozunda ilave edildiği ortamlar, kabak anter kültürü için olumlu bulunmuştur. Ancak anter kültüründen de haploid kallus ve embriyo eldesi mümkün olmamıştır.
Özet (Çeviri)
Haploid embryo formation is aimed in a summer pumpkin (Cucurbita pepo L.) type candidate whose naked seeds are used as dried fruit For this partenogenetic embryo formation procedure are used by dusting with irradiated pollens. For same aim anther culture was used also. As a result of irradiation made with pollens which were applied in 300 and 350 Gray doses gamma radiation and with not radiated pollens, 19.0 %, 13.3 % and 74.5 % fruit development was obtained. Among 4 - week fruits, developed seeds were observed to have normally developt embryo and endosperm. Radiation application made throught 300 and 350 Gy doses did not create an important difference in pollen vigor acording to the control and caused a cross breeding effect To provide haploid embryo stimulation, the result that higher doses of radiation could be necessary was found. In order to determine morphologic development periods of male pumpkin flowers. That have anthers bearing suitable microspores for anther culture, cytological observations were made in flower buds that were seperated into six groups. According to this, it was determined that uninucleate microspores were found in anthers belonging to male pumpkin flowers having 9.3 ± 0.7 mm bud width, 21.1 ± 1.1 mm petal length and 28.2 ± 2.0 mm calyx length. In anther cultures, MS medium having 19 different hormone content was used and anthers that were determined to bear uninucleate microspores were planted in this mediums. While NAA X BA combinations were found unsuitable for anther development and callus formation, IAA X BA combinations in which IAA was used in 1 mg/1 were fond hopeful for anther culture. The best performing hormone combinations to provide both hypertrophy and callus like differentation in pumpkin anthers were 2,4 - D X BA combinations and mediums that 2,4 - D was added in 5 mg/I dose were found suitable for pumpkin anther culture But haploid callus and embryo development from anther culture were not realized.