Televizyon kanallarında yer alan yemek programlarındaki telaffuz bozuklukları
Articulation disorders in cooking programmes ontelevision channels
  1. Tez No: 767065
  2. Yazar: ATİKE ŞULE ŞEHİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FULYA TOPÇUOĞLU ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Gereksiz ses ve sözcük kullanımı, konuşma, sözcük tekrarı, telaffuz bozuklukları, yöresel ağız kullanımı, Use of unnecessary sounds and words, speech, word repetition, pronunciation disorders, local dialect usage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Konuşma, insanlar arasındaki iletişimi sağlayan en önemli araçtır. Konuşmanın kurallarına uygun yapılması gerekmektedir. İnsanlar konuşmalarında çevreden etkilendiği kadar televizyon ekranlarında yer alan programlardan da etkilenmektedirler. Bu sebeple televizyon ekranlarındaki Türkçenin de kurallarına uygun konuşulması gerekir. Bu araştırmada televizyon ekranlarında yayınlanan yemek programlarındaki telaffuz bozuklukları incelenmiştir. Durum çalışmasının kullanıldığı bu çalışmada 3 farklı kanalda yer alan 3 farklı yemek programları seçilmiş ve bu programlardaki 4'er yarışmacının birer hafta boyunca telaffuz bozuklukları incelenmiştir. Telaffuz bozuklukları olarak gereksiz ses kullanımı, gereksiz sözcük kullanımı, atlama, yöresel ağız kullanımı ve sözcük tekrarı temaları belirlenmiş ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda her programda telaffuz hatalarına rastlanmakla birlikte en çok rastlanan telaffuz bozukluğu yöresel ağız kullanımı f(380) olmuştur. Bunu sözcük tekrarı f(356), gereksiz ses kullanımı f(311), gereksiz sözcük kullanımı f(204) ve atlama f(150) takip etmiştir. Sonuç olarak yöresel ağız kullanımı diğer telaffuz bozukluklarının içerisinde en fazla yapılan telaffuz bozukluğu olmuştur.
Özet (Çeviri)
Speech is the most important means of communication between people. Speaking must be in accordance with the rules. People are influenced by the programs on the television screens as well as by the environment in their speech. Therefore, it is also required to speak Turkish on TV screens according to the rules. In this study, articulation disorders in cooking programs that were broadcast on television screens were examined. In this study, in which case study was used, 3 different cooking programs in 3 different channels were selected and articulation disorders of 4 contestants in each of these programs were examined for a week. The main titles of use of unnecessary sound, use of unnecessary words, skipping, regional dialect usage and word repetition were determined as articulation disorders their codes were created. As a result of the research, while articulation errors were found in every program, the most common articulation disorder was the use of regional dialect f(380). This was followed by word repetition f(356), unnecessary sound use f(311), unnecessary word use f(204) and skipping f(150). As a result, the use of regional dialect has been the most common articulation disorder among other articulation disorders.