Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Sağlık çalışanlarınınerişkin dönem aşılamaya bakış açıları üzerine koronavirüs-19 pandemisinin etkisi
Trakya Üniversity hEALTH Research and application center health workersperspectives on adult vaccinationon the impact of the coronavirus-19 pandemic
- Tez No: 767102
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aşılama, bağışıklama, COVID-19, aile hekimliği, vaccination, immunization, COVID-19, family practice
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Erişkin aşılama farkındalığı ve uygulamaları dünya genelinde çocukluk ve yenidoğan dönemi aşılama kadar yaygın ve sistematik değildir. Çocukluk çağındaki bazı aşıların koruyuculuğunun erişkin dönemde azalması, bazı aşıların ise ömür boyu koruyuculuk oluşturmaması sebebiyle erişkin dönem aşılama aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalıkların önüne geçmede en etkin ve en az maliyetli yöntemdir. COVID-19 pandemisiyle birlikte aşılama ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yollarının önemi bir kez daha gündeme gelmiş toplumsal aşı bilincinin geliştirilmesi önem kazanmıştır. Çalışmamızda Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesinde çalışan sağlık çalışanlarının erişkin dönem aşılamaya bakış açılarını öğrenmek ve COVID-19 pandemisinin aşılamaya dair fikirleri üzerine etkisini belirlemek hedeflenmiştir. Bu amaçla çalışmamıza katılan 354 sağlık çalışanına 39 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Katılımcıların 218'i (%61,6) kadın, 136'sı (%38,4) erkek olup ünvanları incelendiğinde 232'si (%65,5) hekim, 73'ü (%20,6) hemşire, 49'u (%13,9) diğer sağlık çalışanlarıdır. Çalışmamızda pandemi öncesi erişkin dönem bağışıklamayı gerekli bulanların oranı %83,3 (n=295) iken pandemiyle bu oran %89'a (n=315) yükselmiştir. Katılımcıların 261'ine (%73,7) göre pandemide erişkin bağışıklama pandemi öncesine göre daha önemlidir. Erişkin dönem aşıları değerlendirildiğinde katılımcıların pandemi öncesinde %74 (n=262) iken pandemi döneminde %86,2 (n=305) olarak artmıştır. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının arttırılmasıyla hastalıkların bulaş ihtimallerinin azaldığını düşünen katılımcıların pandemi sürecinde aşı olmayı gerekli bulma oranları daha yüksektir. Sağlıklı bir toplum için şart olan ve pandemi dönemiyle birlikte öneminin daha çok vurgulanması gereken erişkin aşılama oranlarının arttırılması gerekmektedir. Hekimler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının aşılamaya dair farkındalıklarının ve aşılama oranlarının artmasıyla ülke genelinde aşıyla önlenebilir bulaşıcı hastalık sıklığı azalacak bu sayede sağlıklı gelişen ve yaşlanan toplum oluşacaktır.
Özet (Çeviri)
Adult vaccination awareness and practices are not as widespread and systematic as childhood and neonatal vaccination worldwide. Adult vaccination is the most effective and least costly method to prevent vaccine-preventable infectious diseases, as the protection of some childhood vaccines decreases in adulthood and some vaccines do not provide lifelong protection. With the COVID-19 pandemic, the importance of vaccination and ways to protect against infectious diseases has once again come to the agenda, and it has become important to raise public awareness of vaccination. In our study, it was aimed to learn the perspectives of healthcare professionals working at Trakya University Health Research and Application Hospital on adult vaccination and to determine the effect of the COVID-19 pandemic on their ideas about vaccination. For this purpose, a questionnaire consisting of 39 questions was applied to 354 healthcare professionals who participated in this study. Of the participants 218 (%61,6) were female, 136 (%38,4) were male and 232 (%65,5) were physicians, 73 (%20,6) were nurses, and 49 (%13,9) were other healthcare professionals. In our study, while %83,3 (n=295) found adult immunization necessary before the pandemic, this rate increased to %89 (n=315) with the pandemic. According to 261 (%73,7) of the participants, adult immunization is more important in the pandemic than before the pandemic. When adult immunizations were evaluated, it increased from %74 (n=262) before the pandemic to %86,2 (n=305) during the pandemic. Participants who thought that the possibility of disease transmission decreased with increased mask, distance and hygiene rules were more likely to find it necessary to be vaccinated during the pandemic. Adult vaccination rates, which are essential for a healthy society and whose importance should be emphasized more during the pandemic period, should be increased. With the increase in the awareness of all healthcare professionals, especially physicians, about vaccination and vaccination rates, the frequency of vaccine-preventable infectious diseases will decrease throughout the country, thus a healthy developing and aging society will be formed.