Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi olan hastalarda 'nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin' (NGAL) ile renal fonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of renal function with neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) in patients with iron deficiency and iron deficiency anemia
- Tez No: 767144
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TUĞBA OZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, demir eksikliği anemisi, NGAL, renal hasar, hipoksi, Iron deficiency, iron deficiency anemia, NGAL, renal damage, hypoxia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Demir eksikliği (DE) ve demir eksikliği anemisi (DEA) tanısı alan hastaların, DE ve DEA 'den kaynaklı renal fonksiyonlardaki hasarın ve olumsuz renal etkilenmenin plazma nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin (NGAL) düzeyleri ile ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza toplam 18-65 yaş aralığında herhangi bir kronik hastalığı veya aktif enfeksiyonu olmayan 170 gönüllü erişkin birey dahil edildi. Çalışmamız, DE saptanan 38 yetişkin hasta (Grup I), DEA saptanan 75 yetişkin hasta (Grup II) ve sağlıklı 57 yetişkin bireyler (Grup III) arasında yapıldı. Tüm bireylerde tam kan parametreleri, ferritin, serum demir, serum demir bağlama kapasitesi, BUN, serum kreatinin, elektrolit değerleri ve plazma NGAL düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Bu çalışmada gruplar arasında serum kreatinin, BUN ve GFR düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gruplar arasında bakılan NGAL düzeyleri, Grup I'de ve Grup II'de Grup III'e göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Grup I ve Grup II arasındaki NGAL düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Grup I ve Grup II'de Grup III'e göre demir, ferritin, hemoglobin, transferrin satürasyonu (TS) ve ortalama eritrosit hacmi (MCV) daha düşük, total demir bağlama kapasitesi ve eritrosit dağılım genişliği (RDW) düzeyleri ise daha yüksekti ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. NGAL ile ferritin, hemoglobin, TS, demir ve MCV arasında negatif yönde korelasyon saptandı. Sonuç: Çalışmamız DE ve DEA tanısı alan yetişkin hastalarda yapılmış, DE ve DEA'ya bağlı renal bir hasarın olabileceğini plazma NGAL düzeylerini yüksek saptayarak literatüre önemli katkı sağlayan bir çalışmadır. DEA'da renal fonksiyon bozukluğunun derecesini saptamak için daha derin anemisi olan hastalarda ve NGAL'e ek olarak renal hasarı destekleyen diğer renal biyobelirteçler ile birlikte oluşturulmuş çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with iron deficiency (ID) and iron deficiency anemia (IDA), plasma neutrophil gelatinase-associated lipocalin (NGAL) levels are used to indicate the damage to renal functions and negative renal effects. Materials and Methods: A total of 170 adult volunteers between the ages of 18-65 without chronic disease or active infection were included in our study. 38 adult ID patients (Group I), 75 adult IDA patients (Group II), and 57 healthy adults volunteered in our study (Group III). All participants had analyses of whole blood parameters, ferritin, serum iron, serum iron binding capacity, BUN, serum creatinine, electrolyte parameters, and plasma NGAL levels. Results: In this research, there was no significant variance in the serum creatinine, BUN, and GFR levels between the groups. NGAL levels between groups were found to be statistically significantly higher in Group I and Group II compared to Group III. There was no significant difference between Group I and Group II in terms of NGAL levels. Iron, ferritin, hemoglobin, transferrin saturation (TS) and mean corpuscular volüme (MCV) levels were lower in Group I and Group II compared to Group III, while total iron binding capacity and red cell distribution width (RDW) levels were higher, this difference is statistically significant. There was a negative correlation between NGAL and ferritin, Hemoglobin concentration, TS, iron and MCV. Conclusions: Our study was conducted in adult patients diagnosed with ID and IDA, and it is a study that makes an important contribution to the literature by detecting high plasma NGAL levels that may cause renal damage due to ID and IDA. Studies in patients with severe anemia are needed, as well as analyses of additional renal damage indicators like NGAL, in order to determine the level of renal failure in IDA.