Gastroskopi yapılan hastalarda helicobacter pylori düzeyi ile b12 vitamini arasındaki ilişki
The relationship between helicobacter pylori level and vitamin b12 among the patients whom had gastroscopy
- Tez No: 491820
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. OSMAN MAVİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter Pylori, B12 vitamini, gastroskopi, Helicobacter Pylori, vitamin B12, gastroscopy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
GASTROSKOPİ YAPILAN HASTALARDA HELİCOBACTER PYLORİ DÜZEYİ İLE B12 VİTAMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Amaç: H. Pylori enfeksiyonu dünyada en sık rastlanan enfeksiyonlardan biridir ve her yaştan insanı etkilemektedir. H. Pylori'nin üst gastrointestinal sistemle ilgili pekçok patolojiden sorumlu tutulmasının yanında son yıllarda koroner arter hastalığı, demir eksikliği anemisi, diyebetis mellitus, otoimmün tiroidit, migren, ITP gibi hastalıklarla da ilişkili olduğu konusundaki çalışmalar yoğunluk kazanmıştır. B12 vitamin eksikliği H. Pylori'nin rol oynadığı ekstraintestinal hastalıklar içerisinde yerini almıştır. Bizim yaptığımız çalışmanın amacı, hastanemizde öncesinde gastroskopisi yapılmış ve H. pylori düzeyi çalışılmış hastalardaki B12 vitamin düzeyinin, bakterinin varlığı ve derecesi ile korelasyonunu saptayarak klinisyenlere pozitif veya negatif prediktif bakış açısı kazandırmaktır. Materyal ve Metod: 01.07.2014-01.07.2015 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştrma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde gastroskopi yapılarak beraberinde biyopsi alınıp H. Pylori açısından değerlendirilmiş 18-65 yaş arası toplam 244 olgu, eş zamanlı olarak B12 vitamini, MCVve folik asit düzeyi ile birlikte retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Olguların B12 vitamin düzeyi ile yaş, cinsiyet, folik asit ve MCV değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Helicobacter Pylori negatif ve pozitif olgular arasında B12 vitamin düzeyi bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Fakat H. Pylori pozitif olgularda minimum ve maksimum B12 vitamin düzeyi H. Pylori negatif olgulara göre daha düşük saptanması dikkat çekicidir. H. Pylori pozitif olan olgularda; H. Pylori düzeyi ile B12 vitamini arasında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Patolojik tanı, nötrofil aktivasyonu ve kronik inflamasyon skoruna göre B12 vitamin düzeyi bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Fakat nötrofil aktivasyonu ve kronik inflamasyon skoru pozitif olgularda minimum ve maksimum B12 vitamin düzeyi negatif olgulara göre daha düşük saptanması da yine dikkat çekicidir. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda H. Pylori varlığı ve yoğunluk derecesi ile B12 vitamin düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Literatür ile uyumlu olarak H. Pylori varlığı ve yoğunluğu yaş ve cinsiyet faktörlerinden bağımsız olarak dağılım göstermiştir. Yapılan çalışmalarda bazı hastalar bu ilişkiyi ortaya koyarken; niçin bazı enfeksiyonların asemptomatik seyrettiği hala net olarak bilinmemektedir. Birçok risk faktöründen etkilenen serum B12 vitamin düzeyine H. Pylori'nin etkisinin net bir şekilde değerlendirilmesi için tüm faktörler göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca mevcut çalışmalarda; H. Pylori eradikasyonu başarılı hastalarda tedavi sonrası B12 vitamini düzeylerinde anlamlı bir artış olduğu görülmüştür. Uluslararası konsensus ve kılavuzlarda, B12 vitamin eksikliği olgularında H. Pylori'nin aranması ve saptanması halinde ortadan kaldırılması önerilmektedir. Ama bu her bölge için spesifik epidemiyolojik nedenlere yönelik uygun bir çalışmasının yerini alamaz.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN HELICOBACTER PYLORI LEVEL AND VITAMIN B12 AMONG THE PATIENTS WHOM HAD GASTROSCOPY Objective: H. pylori infection is one of the most common infections in the world and affects people of all ages. H. pylori has been implicated in many pathologies of the upper gastrointestinal tract and has recently been associated with diseases such as coronary artery disease, iron deficiency anemia, diabetes mellitus, autoimmune thyroiditis, migraine, and ITP. Vitamin B12 deficiency has been implicated in the extraintestinal diseases in which H. pylori plays a role. The objective of our study is to create either a positive or negative predictive approach for the clinicians, by determining the relationship between B12 vitamin and the presence and degree of bacterium among patients whom had gastroscopy and whose H. Pylori levels have been studied in our hospital. Material and Method: Between 01.07.2014-01.07.2015, 244 patients aged in between 18-65 whom had gastroscopy in Gaziosmanpaşa Taksim Education and Research Hospital, have been observed simultaneously with vitamin B12, MCV and folic acid levels by retrospective method. Diagnosis: There was no statistically significant relationship between vitamin B12 levels and age, gender, folic acid and MCV levels (p>0.05). There was no statistically significant difference in vitamin B12 levels between Helicobacter Pylori negative and positive cases (p>0.05). However, it is striking that the minimum and maximum vitamin B12 levels in H. pylori positive cases are lower than H. pylori negative cases. In H. pylori positive cases; there was also no statistically significant difference between H. pylori levels and vitamin B12 (p>0.05). There was no statistically significant difference in B12 vitamin levels according to pathologic diagnosis, neutrophil activation and chronic inflammation score (p>0.05). However, it is also noteworthy that the minimum and maximum vitamin B12 levels are found to be lower than the negative cases when neutrophil activation and chronic inflammation score are positive. Discussion and Result: In our study no significant difference has been observed between the presence and level of H. Pylori and B12 vitamin level. In accordance with the literature the presence and intensity of H. Pylori has been distributed independently from factors which are age and gender. While some patients show this relationship; it is still unclear why some infections are asymptomatic. All factors must be considered in order to clearly assess the effect of H. pylori on serum vitamin B12 levels, which are affected by many risk factors. Also the current studies showed that H. Pylori eradication revealed a significant increase in the levels of vitamin B12 after successful treatment. International consensus and management guides recommend that H. pylori should be sought and eradicated in the event of vitamin B12 deficiency, but this does not replace a proper study of the specific epidemiological causes in each region.