Farklı mekanik temizlik yöntemlerinin impant dayanak yüzeylerine etkisinin karşılaştırılması: İn vitro çalışma
Comparison of the effect of different mechanical cleaning methods on implant abutment surfaces: An İn-vitro STUDY
- Tez No: 767202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR MERİÇ KANTAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Peri-implant hastalık, dental implant dayanak, titanyum, mekanik temizlik, Peri-implant disease, dental implant abutment, titanium, mechanical cleaning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Farklı mekanik temizlik yöntemlerinin implant dayanak yüzeylerindeki etkinliklerinin in vitro olarak değerlendirilmesi ve yüzeylerde meydana getirdikleri değişikliklerin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İmplant dayanak yüzeylerini taklit etmek amacıyla 20 adet titanyum (Ti) iyileşme başlığı kullanıldı. Bukkal yüzü kırmızı, lingual yüzü yeşil mürekkeple boyanan iyileşme başlıkları sırayla analog bulunan alçı modele yerleştirildi ve bukkal yüze mekanik temizlik uygulandı. Metal (Gracey) küret, titanyum küret, metal uçlu ultrasonik kazıyıcı, plastik uçlu ultrasonik kazıyıcı ve eritrol+CHX tozunun kullanıldığı air abraziv sistem olmak üzere 5 farklı mekanik temizlik yöntemi kullanıldı. Temizlik işlemi uygulanmayan lingual yzüeyler kontrol grubu olarak değerlendirildi. Temizlenen iyileşme başlıklarının yüzeylerinde arta kalan mürekkep yüzdeleri görsel renk analiz yazılımı ile hesaplandı. Yüzey değişimleri Scanning Elecekton Microscopy (SEM) görüntüleri ile analiz edildi. Bulgular: Air abraziv sistem %91,63 ± 2,39 değeriyle mürekkebi uzaklaştırmada en etkili yöntem oldu. Metal ve titanyum küretler diğer yöntemlere kıyasla daha az etkinlik gösterdi ve metal küret grubu %56,99 ± 1,61 değeriyle mürekkebi uzaklaştırmada gruplar arasında en az etkili olarak bulundu. SEM görüntüleri incelendiğinde, metal ve titanyum küret grupları ile metal uçlu ultrasonik kazıyıcı grubu yüzeylerde belirgin hasara neden olurken; plastik uçlu ultrasonik kazıyıcı daha az yüzey değişimi yarattı. Air abraziv sistemin yüzeylerde en az hasara neden olan yöntem olduğu görüldü. Sonuç: Air abraziv sistem titanyum yüzeylerin mekanik temizliğinde diğer yöntemlere kıyasla daha etkili ve güvenli sonuçlar sunmuştur. Küret grupları ve metal uçlu ultrasonik kazıyıcı grubu yüzeylerde belirgin hasara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to evaluate the effectiveness of different mechanical cleaning methods on implant abutment surfaces in vitro and to compare the changes they cause on the surfaces. Materials and Methods: 20 titanium (Ti) healing abutments were used to mimic the implant abutment surfaces. Healing abutments, the buccal side of which was stained with red ink and the lingual side with green ink, were placed on the analogue plaster model, and mechanical cleaning was applied to the buccal face. 5 different mechanical cleaning methods were used: metal (Gracey) curette, titanium curette, metal tip ultrasonic scaler, plastic tip ultrasonic scaler and air abrasive system with erythrole+CHX powder. Lingual surfaces that did not undergo cleaning were considered as controls. Percentages of ink remaining on the surfaces of the cleaned healing abutments were calculated by visual color analysis software. Surface changes were analyzed with Scanning Electron Microscopy (SEM) images. Results: The air abrasive system was the most effective at removing ink, with a value of %91.63 ± 2.39. Metal and titanium curettes showed less effectiveness compared to other methods, and the metal curette group was found to be the least effective among the groups at removing ink, with a value of %56.99 ± 1.61. When SEM images are examined, metal and titanium curette groups and metal-tipped ultrasonic scaler groups cause significant damage to the surfaces; the plastic tip ultrasonic scaler created less surface change. It was observed that the air abrasive system was the method that caused the least damage to the surfaces. Conclusion: The air abrasive system provided more effective and safer results in mechanical cleaning of titanium surfaces compared to other methods. Curette groups and metal-tipped ultrasonic scaler group caused significant damage to the surfaces.