Bayat (Çorum) eosen yaşlı yoncalı formasyonu'nun petrol-anakaya özelliklerinin incelenmesi
Investigation on the source rock possibilities of the eocene Yoncalı formation in Bayat (Çorum area)
- Tez No: 76732
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN SONEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çankırı Baseni, jeokimya, hidrokarbon, Anakaya, Çankırı Basin, Geochemistry, hydrocarbon, source rock
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 3275
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAYAT (ÇORUM) CİVARI EOSEN YAŞLI YONCALI FORMASYONU'NUN PETROL - ANAKAYA ÖZELİKLERİNİN İNCELENMESİ Yurdal ÖZTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1998, Sahife:32 Jüri: Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Namık YALÇIN Prof. Dr. Turan KAYRAN Çalışma alanı,“Çankırı Baseni”olarak tanımlanan sahada, Bayat ile İskilip ilçeleri arasında yer alır. Yaklaşık 300 km2'lik bir alanı kapsar. Sahadaki yaygın Üst Kretase-Tersiyer sedimanlarının varlığı petrol aramacılığı açısından daima ilgi çekmiştir. Havza genelinde değerlendirme çalışmaları halen devam etmektedir. Bölgede sürdürülen çalışmalar neticesi TPAO tarafından, yaklaşık 3 500 m. derinliğinde iki adet petrol amaçlı arama kuyusu açılmıştır. İlk kuyuda beklenen anakaya gelişmesi gözlenmemiş, Kızılırmak kenarında açılan ikinci kuyuda ise Oligosen istiflerinin beklenenden kalın kesilmesi nedeniyle hedefe ulaşılamamıştır. Yapılan anakaya değerlendirmeleri sonucu bölge genelinde takip ve tarif edilebilir en önemli anakaya olarak Eosen yaşlı Yoncalı Formasyonu önem kazanmıştır. Çalışma sahamız, Yoncalı Formasyonu'nun geniş yaydım gösterdiği alanlardan biridir. Çalışmamız esnasında anılan sahada jeolojik harita alımı yapılmış. İki adet kesit ölçülmüş. Petrografik, paleontolojik ve jeokimya amaçlı olmak üzere toplam 64 adet seri ve nokta yüzey numunesi derlenmiştir. Piroliz ve mikroskopla yapılan görsel tayin verileri değerlendirilerek Yoncalı Formasyonu anakaya özellikleri ve petrol potansiyeli belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE SOURCE ROCK POSSIBILITIES OF THE EOCENE YONCALI FORMATION IN BAYAT (ÇORUM) AREA Yurdal ÖZTAŞ Ankara Universty Graduate School of Natural And Applied Sciences Geolocigal Engineering Department Supervisor:Prof. Dr. Nurettin SONEL 1998, Page:32 Jüri: Prof. Dr. Nurettin SONEL Prof. Dr. Namık YALÇLN Prof. Dr. Turan KAYRAN This study area which covers an area of about three hundred square kilometers, is located in the NE Quadrant of the Çankırı Basin, between Bayat and İskilip towns. The Çankırı Basin has always been important for the hydrocarbon prospectivity of its t'pper Cretaceous - Tertiary sedimentary sequence. The previous studies showed that shales of the Yoncalı Formation Eocene in age, are the most important source rocks in the basin. Two exploration wells with a 3 500 m. total depth, were drilled in the Çankırı Basin. First well was drilled in the northwest part of the Basin and dry. Second well which was drilled southern, part of the Basin was abondened with in the very thick lagunal sediments of the Oligosen age and could not reached to the targetted formations. During the study, two stratigraphic sections were measured, 64 samples were collected for the Paleontologic, petrographic and geochemical analyses, and a 1:25 000 scaled geological map of Bayat - İskilip area has been prepared. Further more, all of the microscophic and pyrolise results were used to evaluate the hydrocarbon prospectivity and source rock characteristics of the Yoncalı formation.