Dijital gülüş tasarımı kullanılarak planlanan protetik diş tedavilerinin estetik algı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of prosthetic dental treatments planned using digital smile design on aesthetic perception
- Tez No: 767338
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KURT
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Dijital gülüş tasarımı, dental oranlar, estetik algı, Digital smile design, dental proportions, aesthetic perception
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Trakya Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, dijital gülüş tasarımı programı ile yapılan farklı estetik dental oranların kullanıldığı tasarımların farklı yaş, cinsiyet ve eğitim durumuna sahip bireylerin estetik algısı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. 3Shape dijital gülüş tasarımı programı kullanılarak bir kadın ve bir erkek modelin cepheden çekilmiş fotoğrafları üzerinde farklı gülüş tasarımları yapılmıştır. Her bir model için 8 ayrı tasarım yapılmıştır. Tasarımlarda estetik oranlar üzerinde değişiklikler yapılmıştır. Altın oran, altın yüzde, Preston oranı ve RED (Tekrarlayan estetik dental oran) kullanılmıştır. Aynı zamanda her bir oran için de oval ve kare olmak üzere 2 farklı diş şekli ile gülüş tasarımları yapılmıştır. Toplamda erkek model için 8, kadın model için 8 olmak üzere 16 farklı tasarım hazırlanmıştır. Hazırlanan tasarımlar Likert ölçeği ile değerlendirilmiş ve 21 sorudan oluşan anket formu dijital olarak doldurulmuştur. İlk 5 soru yaş, cinsiyet, eğitim durumu gibi demografik verileri sorgulamaktadır. Diş hekimliği fakültesi 4. Sınıf ve 5. sınıf öğrencileri, diş hekimleri, uzman diş hekimleri ve meslekten olmayan kişilere yapılan anket formunda yapılan power analiz sonucuna %95 güven ve test gücü oranına göre 231 kişiye yapılması gerekli görülmüştür. Öğrencilerimizin sayısı 90-100 bandında olduğundan daha anlamlı sonuç elde edebilmek için toplamda 480 kişiye anket yapılmıştır. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov Testi ile analiz edildi. İkili gruplarda normal dağılmayan skorların karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi ile üç ve üzeri gruplarda normal dağılmayan skorların karşılaştırılmasında Kruskal Wallis Testi kullanıldı ve çoklu karşılaştırmalar Dunn Testi ile yapıldı. Analiz sonuçları ortalama ± standart sapma ve ortanca (minimum – maksimum) şeklinde sunuldu. Önem düzeyi p0,050). Eğitim durumlarına bakıldığında 4. Sınıf diş hekimliği fakültesi öğrencileri ile diğer gruplar arasında tüm tasarımlar için anlamlı farklılık vardır. Tüm gruplarda en yüksek skorları Preston ve RED oranı alırken en düşük skorları altın oran ve altın yüzde tasarımları almıştır. Meslekten olmayan kişiler tüm tasarımlara daha yüksek skorlar vermiştir. Estetik tedavilerle ilgili eğitim almayanlar eğitim alanlara göre tüm tasarımlarda daha yüksek skorlar vermiştir. Estetik algı üzerinde yaş, cinsiyet ve eğitimin her zaman aynı şekilde etkili olmadığını gösteren çalışmamız sonucunda, gülüş tasarımı için hekime başvuran hastanın beklenti ve istekleri kadar hekimin estetik dental oranlar gibi genel kabul görmüş kriterlere hâkim oluşu ve uygulamadaki deneyimi de başarılı bir gülümseme estetiği için oldukça önemli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of designs using different aesthetic dental proportions made with the digital smile design program on the aesthetic perception of individuals with different age, gender and educational status. Using the 3Shape Digital Smile Design Program, different smile designs were made on the photos taken from the front of a female and a male model. 8 different designs were made for each model. Changes were made on the aesthetic proportions in the designs. Golden ratio, golden percentage, Preston ratio and RED (Repetitive aesthetic dental ratio) were used. At the same time, smile designs were made with 2 different tooth shapes, oval and square, for each ratio. In total, 16 different designs were prepared, 8 for the male model and 8 for the female model. Prepared designs were evaluated with a Likert scale and a questionnaire consisting of 21 questions was filled in digitally. The first 5 questions question demographic data such as age, gender, educational status. According to the power analysis result made in the questionnaire made to the 4th and 5th grade students of the faculty of dentistry, dentists, specialist dentists and lay people, it was deemed necessary to apply to 231 people according to the 95% confidence and test power ratio. Since the number of our students is in the 90-100 band, a total of 480 people were surveyed in order to obtain more meaningful results. Data were analyzed with IBM SPSS V23. Conformity to normal distribution was analyzed with the Kolmogorov-Smirnov Test. Mann Whitney U Test was used to compare non-normally distributed scores in paired groups, and Kruskal Wallis Test was used to compare scores that were not normally distributed in groups of three or more, and multiple comparisons were made with Dunn's Test. Analysis results were presented as mean ± standard deviation and median (minimum – maximum). Significance level was obtained as p0.050). Considering the educational status, there is a significant difference between the 4th grade dentistry faculty students and the other groups for all designs. In all groups, the Preston and RED ratio scored the highest and the golden ratio and golden percentage designs scored the lowest. The laypersons gave higher scores to all designs. Those who did not receive training in aesthetic treatments gave higher scores in all designs than those who received training. As a result of our study, which shows that age, gender and education do not always have the same effect on aesthetic perception, the expectations and wishes of the patient who applied to the dentis for smile design, as well as the dentist's command of generally accepted criteria such as aesthetic dental proportions and the experience in the application are very important for a successful smile aesthetics.