PISA 2018'de Türkiye'de matematik başarısını etkileyen dijitalizm faktörlerinin veri madenciliği yöntemleri ile analizi
Analysis of digitalism factors affecting the math success in Turkey in PISA 2018 with data mining methods
- Tez No: 767442
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sınıflandırma, Regresyon, Matematik başarısı, PISA 2018, WEKA, Regression, Classification algorithms, Mathematics succes, PISA 2018, WEKA
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Teknoloji ve hız çağında, dijitalizm hayatımızı birçok yönden etkilemektedir. Bunun yanı sıra fiziksel, sosyolojik ve psikolojik, etkiler doğrudan ya da dolaylı olarak hobilerimizi, yeteneklerimizi ve yeterliliklerimizi etkilemektedir. Ulusal olarak öğrencilerimizin en çok yeterli olmadığı bilim alanı olan Matematik, insan yeteneklerinin gelişiminde ve biçim verilmesinde, sistemli ve mantıklı bir düşünce disiplininin kazandırılmasında araçtır. Eğitim kurumlarında daha verimli matematik öğretim ortamları oluşturmak için yapılan araştırmalar günden güne artış göstermektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki PISA 2018 Matematik okuryazarlığı başarılarını en üst düzeyde etkileyen dijitalizm ile ilgili faktörlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. 2018 yılı PISA sınavı verileri içerisinde özellikle dijitalizm ile alakalı sorular seçilerek bu konuda öğrencilerin matematik başarısını etkileyebileceği düşünülen değişkenler üzerinde durulmuştur. WEKA yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen bu analizde J48, JCHAID, Random Forest, Hoeffding tree, M5P, Lojistik model, Functions Elastic, Functions Linear Regression, yöntemleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarındaki performanslar, güvenilirlik olarak; doğru sınıflama sayısı, doğru sınıflama oranı, kappa istatistiği, hataların ortalama karekökü, göreceli mutlak hata, göreceli hataların karekökü değerleri bakımından karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the age of technology and speed, digitalism affects our lives in many ways. In addition, psychological, sociological and physical effects directly or indirectly affect our interests, abilities and success. Mathematics, which is the field of science where our students have the most difficulty in our country, is the aim of revealing and directing human abilities, and gaining the habit of systematic and logical thinking. In order to create more efficient mathematics teaching environments in educational institutions researches are increasing day by day. In this study, it is aimed to reveal the factors related to digitalism that affect PISA 2018 mathematical literacy achievements in Turkey at the highest level. In the 2018 PISA exam data, especially questions related to digitalism were selected and the variables that are thought to affect the mathematical success of the students in this subject were emphasized. In this analysis, which was carried out using WEKA software, J48, JCHAID, Random Forest, Hoeffding tree, M5P, Functions Elastic, Functions Linear Regression, Logistic model, methods were applied. The performances in the analysis results were compared in terms of correct classification number, correct classification rate, kappa statistics, square root error and relative square root error values.