Okul öncesi öğretmenlerinin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama süreçlerinin incelenmesi
The examining of preschool teachers' preparation processes of individualized education programs
- Tez No: 767477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bireyselleştirilmiş eğitim programı, bireyselleştirilmiş öğretim planı, kaynaştırma eğitimi, Individualized education program, individualized education plan, preschool education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu araştırmada okul öncesi eğitimi öğretmenlerinin öğretim programlarının bireyselleştirilmesi süreçlerine odaklanılmıştır. Araştırma kapsamında okul öncesi öğretmenlerin bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama süreçlerine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Yöntem: Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik desenden yararlanılmıştır. Araştırma Erzurum ilinin merkez ilçelerinden olan Palandöken'de 32 okul öncesi öğretmeni ile yürütülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanan veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi kapsamında bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama sürecine ilişkin yeterince bilgi ve deneyim sahibi olmadıkları, hazırlama sürecinde çeşitli sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerin bireyselleştirilmiş öğretim planı hazırlama konusunda kendilerini yeterince yetkin hissetmedikleri ayrıca BEP izleme ve değerlendirme etkinliklerine yeterince yer vermedikleri anlaşılmıştır. Sonuç: Araştırma sonuçları okul öncesi öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimi kapsamında gerçekleştirilmesi gereken bireyselleştirilmiş eğitim programlarını tasarlama, uygulama ve değerlendirme süreçleri için gerekli olan kuramsal ve uygulamalı yetkinliklere yeterince sahip olmadıklarını ortaya koymuştur. Bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlama sürecine ilişkin bu yetersizliklerin kaynaştırma eğitiminin başarısını etkileyebilecek düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study focuses on the process of individualizing the curriculum of preschool teachers. In the study, the views of preschool teachers on the preparation process of individualized education programs were examined. Method: In this study, the phenomenological design, which is one of the qualitative research designs, was used. The research was carried out in Palandöken, one of the central districts of Erzurum province, with 32 pre-school teachers. The data collected by the semi-structured interview technique were subjected to descriptive analysis. Findings: The research revealed that preschool teachers do not have sufficient knowledge and experience about the process of preparing an individualized education program. Research findings, teachers it was observed that they experienced various problems in the process of preparing an individualized education program. In addition, it was understood that the teachers did not feel competent in preparing an individualized teaching plan and did not give enough space to IEP monitoring and evaluation activities. Result: The results of the research revealed that preschool teachers do not have the theoretical and practical competencies required for the design, implementation and evaluation processes of individualized education programs. Regarding the process of preparing an individualized education program, this it has been concluded that the inadequacies are at a level that can affect the success of inclusive education