Örgüt kültürünün örgütsel sessizlik üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma
Research on the effect of organizational culture on organizational silence
- Tez No: 767479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA YOLAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, Örgütsel sessizlik, Beyaz yakalı çalışanlar, Organizational culture, Organizational silence, White Collar Employees
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Örgütün kimliğinin belirleyicisi olan ve onun diğer örgütlerden farkını ortaya çıkaran örgüt kültürü ve çalışanların örgütsel durumlar karşısında ses çıkarmalarındaki isteksizlik olarak belirlenen örgütsel sessizlik yönetim literatüründe yer alan önemli konulardandır. Konu ile ilgili literatür taraması yapıldığı zaman çok fazla araştırma yapılmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada beklenti teorisi bağlamında beyaz yakalı çalışanların örgüt kültürü algısının boyutlarının (katılım, tutarlılık, dışa uyum becerisi, misyon) örgütsel sessizlik davranışı boyutları (kabullenici, pasif, örgüt yararına, fırsatçı) üzerinde etkisinin olup olmadığı ve çalışanların demografik özelliklerine göre örgüt kültürü algıları ve örgütsel sessizlik davranışları arasında anlamlı farklılık olup olmadığını tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla Denison ve Mishra (1995) tarafından geliştirilmiş örgüt kültürü ölçeği, Knoll ve Dick (2012) tarafından geliştirilmiş örgütsel sessizlik ölçeğinden yararlanarak, 557 beyaz yakalı çalışandan anket yöntemi ile veriler toplanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre örgüt kültürü katılım boyutu, tutarlılık boyutu, dışa uyum becerisi boyutunun kabullenici sessizlik boyutu üzerinde, katılım ve dışa uyum becerisi boyutunun örgüt yararına sessizlik boyutu üzerinde, katılım ve misyon boyutunun korunma amaçlı sessizlik boyutu üzerinde, katılım ve dışa uyum becerisi boyutunun fırsatçı sessizlik boyutu üzerinde pozitif yönlü, anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca beyaz yakalı çalışanların bazı demografik özellikleri açısından örgüt kültürü algılarının ve örgütsel sessizlik davranışlarının anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Organizational culture, which is the determinant of the identity of the organization and reveals its difference from other organizations, and organizational silence, which is determined by the reluctance of employees to make a voice in the face of organizational situations, is one of the important issues in the management literature. When a literature review was conducted on the subject, it was found that not many studies were conducted. But expectations in the theory of the perception of the dimensions of organizational culture in the context of white-collar employees (participation, consistency, the ability to adapt to non-mission) the behavior of the dimensions of organizational silence (about accepting, for the benefit of the organization, passive, opportunistic) have any influence on whether employees ' perceptions of organizational silence and organizational culture according to the demographic characteristics of the behavior and is intended to determine whether there is a significant difference between. For these purposes, using the organizational culture scale developed by Denison and Mishra (1995) and the organizational silence scale developed by Knoll and Dick (2012), data were collected from 557 white-collar employees by survey method. According to the results of this analysis, organizational culture and participation in size, consistency, size, other than the ability to adapt to silence on the size of about accepting, and non-participation of silence for the benefit of the ability to adapt to the size of the organization on a size, participation and the size of the mission for the protection of silence on the size, the size of participation and the ability to adapt to silence non-opportunistic in a positive way, have been found to have a significant effect. In the study, it was also found that organizational culture perceptions and organizational silence behaviors differ significantly in terms of some demographic characteristics of white-collar employees.