Cittaslow hareketinin dışsallık incelemesi: Seferihisar örneği
Externality examination of the Cittaslow movement: The case of Seferihisar
  1. Tez No: 767507
  2. Yazar: MELTEM TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL CİĞERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Dışsallık, sakin şehir, sürdürülebilirlik, yerel kalkınma, çevre, Externality, cittaslow, sustainability, local progress, environment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Piyasa başarısızlıklarının nedenlerinden biri olan dışsallık, üretim ya da tüketim faaliyetleri sonucu fiyat mekanizması dışında gerçekleşen etkidir. Küreselleşen dünyada dışsallıkların yayıldığı alan düşünüldüğünde dışsallıkların içselleştirilmesinin gerekliliği önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmada literatürde yer alan dışsallık kavramı, dışsallık türleri daha sonra dışsallıkların içselleştirilmesi kapsamında piyasa ve kamusal çözüm önerileri ele alınmıştır. Küreselleşmenin etkisiyle dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan ekonomik, kültürel ya da sosyal bir olayın başka toplumlar üzerinde de etkisi hissedilir hale gelmiştir. Hızlı bir değişim süreci geçiren dünyada insanların üretim ve tüketim alışkanlıklarında değişimler meydana gelmiştir. Ozon tabakasının delinmesi, ormanların azalması, hızlı nüfus artışı, kontrolsüz sanayileşme, yerel kimliğin kaybolması, kültürel mirasın önemsizleştirilmesi bu alışkanlıkların neticesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahsi geçen sorunlara çözüm yollarından bir tanesi de Cittaslow kavramıdır. Cittaslow, şehirlerin yerel kimliğini hızlı dünya akışı içinde orijinal haliyle var olmasını destekleyen belediyeler birliğidir. Cittaslow, sürdürülebilir çevrenin desteklenmesi, yerel kimliğin korunması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla alternatif yerel kalkınma modeli sunmaktadır. Çalışmanın amacı, Cittaslow faaliyetlerinin ortaya çıkardığı dışsal etkilerin incelenmesi ve bu dışsal etkilerin sürdürülebilir yerel kalkınma potansiyelini değerlendirilmesidir. Bu kapsamda 2009 yılında Cittaslow olan Seferihisar tarafından ortaya koyulan faaliyetler ve bu faaliyetlerin neden olduğu dışsallıklar incelenmiştir. Araştırma literatür taraması şeklinde yapılmış olup, Cittaslow faaliyetlerinin sürdürülebilir yerel kalkınmaya çoğunlukla pozitif dışsal etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Externality, which is one of the causes of market failures, is the effect that occurs outside the price mechanism as a result of production or consumption activities. Considering the area where externalities spread in the globalizing world, the necessity of internalizing externalities is important. For this reason, in the study, the concept of externality in the literature, types of externalities, then market and public solution proposals within the scope of internalization of externalities are discussed. With the effect of globalization, the effect of an economic, cultural or social event in any part of the world has become felt on other societies. In the world undergoing a rapid change process, changes have occurred in the production and consumption habits of people. The depletion of the ozone layer, the reduction of forests, rapid population growth, uncontrolled industrialization, loss of local identity, and trivialization of cultural heritage are the results of these habits. One of the solutions to the aforementioned problems is the concept of Cittaslow. Cittaslow is a union of municipalities that supports the local identity of cities to exist in their original form in the fast flow of the world. Cittaslow offers an alternative local model in order to support the sustainable environment, protect the local identity and improve the quality of life. The aim of the study is to examine the external effects of Cittaslow activities and to evaluate the sustainable local development potential of these external effects. In this context, the activities put forward by Seferihisar, which became a Cittaslow in 2009, and the externalities caused by these activities were examined. The research was conducted as a literature review and it was observed that Cittaslow activities mostly had positive external effects on sustainable local development.