Anayasa Mahkemesine bireysel başvurunun hukuki sonuçları
Legal results of the individual application tothe Constitutional Court
  1. Tez No: 767538
  2. Yazar: MUSTAFA SEVEN
  3. Danışmanlar: DR. ERKAN DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi, Temel Hak ve Özgürlükler, Kararların icrası, Constitution, Individual applications, Constituional Court, Fundamental Rights and Freedoms, Execution of decisions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışmasında, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurular sonucunda vermiş olduğu kararların etkileri ve sonuçları araştırılmıştır. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruların başladığı 2012 yılından bu yana bu kapsamda birçok başvuru yapılmış ve bunların sonucunda ülkedeki temel hak ve hürriyetlerin korunmasını sağlayan birçok hak ihlali tespit edilerek, çok sayıda ihlal kararı verilmiş, insan haklarıyla ilgili birçok hukuksal mesele çözüme kavuşturulmuştur. Bu çerçevede AYM'nin vermiş olduğu bireysel başvuru kararlarının bazıları hukuk camiasında, bazıları da kamuoyunda çeşitli tartışmalara sebep olmuştur. Bazı güncel kararlar sonucunda AYM kararlarının bağlayıcılığı ve icrası konusu gündeme gelmiş, ayrıca iç hukuk kurallarıyla ilgili birçok yeni içtihat ortaya konulmuştur. Bu içtihatlar sonucunda gerek yasama, yürütme ve yargı organları üzerinde gerekse de farklı toplumsal alanlarda çeşitli etkiler ortaya çıkmıştır. Bu etkiler sonucunda yasama organı açısından bazı mevzuat değişiklikleri yapılmış, idarede (yürütme) yapılan bazı işlem ve eylemler gözden geçirilmeye başlanmış, yargı organlarının ise bazı içtihat değişikliklerine yöneldiği gözlenmiştir. Bu çalışmada bireysel başvuru kararlarının ortaya çıkardığı etkiler analiz edilerek, özellikle makul sürede yargılanma, mülkiyet hakkı ve ifade özgürlüğü alanlarında bireysel başvurunun hukuki sonuçları ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects and results of the decisions made by the Constitutional Court as a result of individual applications were investigated. Since 2012, when individual applications started to the Constitutional Court, many applications have been made within this scope, as a result of which many violation decisions have been made and many legal issues regarding fundamental rights and freedoms have been resolved by serving the purpose of protecting fundamental rights and freedoms in the country. Within this framework, some of the individual application decisions made by the AYM have caused various discussions in the legal community and some in the public. As a result of some current decisions, the issue of binding and enforcement of AYM decisions has been brought to the agenda, while many new jurisprudence related to the rules of domestic law have been introduced. As a result of these jurisprudence, various effects have emerged both on the legislative, executive and judicial organs and in many different social areas. As a result of these effects, some legislative amendments have been made in terms of the legislature, some actions and actions in the administration (executive) have begun to be revised, while judicial bodies have been directed towards some case law changes. In this study, the effects of individual application decisions were analyzed and the legal consequences of individual application were tried to be revealed, especially in the areas of trial within a reasonable time, property rights and freedom of expression.